Jihokorejský voják postřílel na základně čtyři své kolegy

Soul – Jihokorejský voják dnes na základně námořní pěchoty blízko ostře sledované hranice se sousední KLDR zabil čtyři své kolegy a dalšího zranil, když začal z dosud neznámých příčin střílet. Oznámila to agentura AP. Devatenáctiletý střelec, který byl zadržen a nyní je vyslýchán, při útoku také utrpěl zranění. Zatím není jasné, zda se pokusil o sebevraždu, nebo zda zranění utržil při zatýkání. Neví se ani, co ho k útoku vedlo.

Incident nicméně není v žádné spojitosti s konfliktem mezi oběma korejskými státy, uvedl oficiální činitel jihokorejského ministerstva obrany, kterého cituje agentura Reuters.   

Podle AP byl dnešní incident nejhorším od roku 2005, kdy jihokorejský voják hodil ruční granát mezi své kolegy a pak na ně začal střílet. Tehdy zemřelo osm vojáků a několik dalších utrpělo zranění. 

Jižní Korea udržuje v blízkosti pozemní i námořní hranice se Severní Koreou značný počet vojáků, kteří ji mají chránit před možnou agresí ze strany komunistického souseda. Jižní a Severní Korea spolu svedly válku v 50. letech minulého století, která skončila jen uzavřením příměří, ale už ne podpisem mírové dohody.