Chávez se po operaci nádoru vrátil zpět do Venezuely

Caracas – Venezuelský prezident Hugo Chávez se dnes překvapivě vrátil z Kuby do Venezuely, která zítra slaví 200. výročí vyhlášení nezávislosti. V Havaně podstoupil prezident 10. června operaci rakovinného nádoru. Po příletu do vlasti uvedl, že se cítí dobře a že jde o začátek jeho návratu. To podle agentur může znamenat, že ho ještě čeká dlouhá rekonvalescence a že se může ještě nějakou dobu držet stranou.

Záběry z Chávezova příletu vysílala i televize a podle agentur vypadal ve formě. „Jsem v pořádku, cítím se dobře. Jsem znovu v epicentru Bolívara,“ prohlásil s narážkou na jednoho z vůdců boje za osamostatnění Latinské Ameriky před 200 lety Simóna Bolívara. Toho Chávez uctívá jako svůj vzor a svůj politický kurz nazývá „bolívarovskou revolucí“ a „druhou nezávislostí“, tentokrát na buržoazii. 

Viceprezident Elías Jaua, který ho spolu s několika ministry čekal na letišti, vyzval Venezuelce, aby dnes odpoledne přišli Cháveze přivítat před prezidentský palác Miraflores. Prezidentovi stoupenci ale začali slavit hned po zprávě o příletu. Podle agentury Reuters vyrazili do ulic a skandovali: „Je zpět, je zpět!“ 

Venezuelská televize odvysílala také záběry Chávezova loučení s bývalým kubánským prezidentem Fidelem Castrem. Ten ve svém nejnovějším pojednání, které bylo zveřejněno v neděli, napsal, že se Chávez dobře zotavuje. Castro věří, že se venezuelský politik uzdraví.   

Venezuelský prezident na Kubu přicestoval 8. června. O dva dny později prodělal operaci, při níž mu bylo podle původních zpráv odňato hnisavé ložisko. Minulý týden pak přiznal, že při další operaci mu lékaři odňali rakovinný nádor, zřejmě z pánevní oblasti. Chávez řekl, že zůstane pod pečlivým lékařským dohledem a že věří ve své vyléčení. Měla by o něho pečovat jedna vojenská nemocnice. Jak dlouho bude rekonvalescence trvat, ale zatím není jasné.