Průlom: Nizozemsko je zodpovědné za smrt tří Muslimů ve Srebrenici

Haag – Nizozemsko je odpovědné za smrt tří bosenských Muslimů, kteří se stali obětí masakru v bosenské Srebrenici v roce 1995. Rozhodl o tom odvolací soud v Haagu, který zaroveň nařídil vládě vyplatit příbuzným obětí odškodnění. Tímto rozsudkem zvrátil soud rozhodnutí Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) z 10. září 2008, který rozhodl, že nizozemské jednotky nemohou být odpovědné za tehdejší události. Nizozemští vojáci OSN tehdy nedokázali ubránit město před bosenskosrbskými jednotkami, které zde následně povraždily na 8 000 muslimských mužů a chlapců. Nizozemská vláda ale vždy tvrdila, že její vojáky v kritickém okamžiku opustil kontingent OSN.

Obvinění z válečných zločinů proti Nizozemsku opětovně vznesli před rokem příbuzní obětí, neboť nizozemské soudy, které se srebrenickým masakrem v minulosti zabývaly, odmítly civilní žaloby proti vládě i proti OSN. „Nizozemský stát je odpovědný za smrt tří Muslimů po pádu Srebrenice,“ uvedl odvolací soud ve svém rozhodnutí. Podle rozsudku neměl nizozemský prapor modrých přileb vydávat muže Srbům. 

Nizozemské ministerstvo obrany, citované agenturou ANP, vyjádřilo
překvapení nad rozsudkem a ujistilo, že se jím bude zabývat a podnikne
následně nezbytné kroky. Jak konstatuje BBC, rozsudek byl neočekávaný a mohl by vyvolat vlnu dalších podobných obvinění ze strany příbuzných obětí, kteří by požadovali odškodnění. Zároveň by mohl ovlivnit vysílání národních jednotek do mírových misí OSN, neboť by jim teoreticky mohlo hrozit, že budou volány k odpovědnosti, i když jsou pod kontrolou OSN.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Nad srebrenickou enklávou vyhlásilo OSN ochranu do 11. července 1995 poté, co na území proběhla invaze bosenskosrbské armády. Nizozemské jednotky však byly špatně vyzbrojené a nebyly schopny ochránit Muslimy, kteří se ukryli na základně OSN, a bosenskosrbská armáda je přinutila ji opustit. Následně oddělila muže od žen, muži byli povražděni a těla umístěna do masových hrobů.

Mezinárodní soudní tribunál už odsoudil za srebrenický masakr několik bosenských Srbů. V říjnu 2009 začal proces s jejich někdejším politickým vůdcem Radovanem Karadžičem, který čelí obvinění z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. V červnu byl před ICTY postaven bývalý bosenskosrbský velitel Ratko Mladić, který vedl bosenskosrbské jednotky při masakru.