Kaddáfí je prý ochoten odstoupit výměnou za bezpečnostní záruky

Paříž – Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí je ochoten vzdát se moci výměnou za bezpečnostní záruky. S odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného ruského činitele to dnes napsal ruský deník Kommersant. Podle tohoto zdroje jsou další státy, eventuálně včetně Francie, ochotny tyto záruky poskytnout. Informace se objevila den po jednání mezi generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Andersem Foghem Rasmussenem a prezidentem Jihoafrické republiky Jacobem Zumou o možných řešeních krize v Libyi.

Kaddáfí podle listu také chce, aby bylo jeho synovi Sajfu Islámovi umožněno kandidovat ve volbách v případě, že plukovník odstoupí. Libyjští povstalci požadující Kaddáfího odchod od moci by ale na tuto podmínku podle Reuters nemuseli přistoupit. 

Libyjská vláda v pondělí oznámila, že jednání se zástupci ozbrojené opozice pokračují. Protistrana ale odmítá ustoupit od svých požadavků týkajících se Kaddáfího budoucnosti a druhorozený syn libyjského vůdce Sajf Islám francouzským médiím řekl, že vyjednávání o konci Kaddáfího vlády nepřipadá v úvahu. 

Francie už nebude zásobovat libyjské povstalce francouzskými zbraněmi, neboť to již není nutné. Podle agentury AFP to dnes oznámil ministr obrany Gérard Longuet. Paříž dnes zdůvodnila ukončení zásobování zbraněmi soběstačností rebelů. V Libyi se podle Longueta vyvíjí samostatná politická organizace, která je schopná spolupráce s třetími stranami a nepotřebuje tedy již francouzskou pomoc.

Ústy mluvčího Músy Ibrahíma dnes vláda v Tripolisu vyvrátila, že by se jednání s povstalci týkalo odchodu Kaddáfího. „Jednání se týkala příměří, humanitární pomoci a zahájení dialogu mezi Libyjci o přechodném období a politické změně,“ uvedl mluvčí.  

NATO by po odchodu Kaddáfího měla nahradit OSN 

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes uvedl, že po odchodu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího by po NATO měla převzít pomocnou roli v Libyi OSN. „Nepředpokládáme, že by hlavní roli po odchodu Kaddáfího hrálo NATO. Chtěli bychom, aby v přechodném období vedoucím k demokracii pomáhala libyjskému lidu OSN,“ uvedl Rasmussen při návštěvě Petrohradu.    

Podle nejmenovaného diplomata citovaného agenturou AFP Rasmussen rovněž pozval zástupce libyjské povstalecké Přechodné národní rady (NTC) k jednáním do Bruselu na 13. července. Diplomat ale zároveň naznačil, že Rasmussen se už s představiteli NTC setkal při jednáních kontaktní skupiny k Libyi.

Brífink generálního tajemníka NATO
Zdroj: ČT24