Britský skandál No. 1: Bulvár „napíchnul“ mobil zmizelé dívky

Londýn – Do nebývalých rozměrů narostl skandál britského nedělníku News of the World, který je podezřelý z masového využívání odposlechů. Vedle britských prominentů se měl list prostřednictvím soukromého detektiva napojit i na mobilní telefon zavražděné dívky a mazáním obsahu hlasové zprávy manipulovat s vyšetřováním. Policie prověřuje i to, zda neodposlouchával příbuzné obětí z teroristických útoků, k nimž v londýnské MHD došlo před šesti lety.

Britský list News od the World se měl prostřednictvím detektiva Glenna Mulcaira nabourat do mobilního telefonu třináctileté dívky Milly Dowlerové, která zmizela v březnu 2002. V prvních dnech po dívčině zmizení prý list prostřednictvím detektiva smazal textové zprávy z dívčina telefonu, aby se tak uvolnil prostor pro případné další esemesky. Tento krok však zkomplikoval policejní vyšetřování a dal rodičům klamnou naději, že jejich dcera zůstává na živu.

Milly Dowlerová byla nalezena po půl roce zavražděná v lese. Její případ tehdy fascinoval Británii a před dvěma týdny byl za její vraždu odsouzen několikanásobný vrah Levi Bellfield.

Informace o postupu listu News of the World vyšly najevo začátkem týdne, kdy skončilo soudní projednávání případu zavražděné dívky a právník Dowlerových Mark Lewis informoval list The Guardian o postupu bulvárního média. Práci nedělníku označil za ohavnou a oznámil, že rodina hodlá po novinách požadovat náhradu.

Scotland Yard zkoumá příbuzné obětí teroristických útoků

Ke kauze se vyjádřil i britský premiér David Cameron s tím, že se jedná o skandální záležitost a vyslovil se pro nezávislé vyšetřování. „Policie na tom pracuje a je to v současnosti její největší případ. Musíme se z téhle nechutné episody poučit,“ uvedl britský premiér. Případ odsoudil i vůdce opozičních labouristů Ed Miliband. Někteří ze zadavatelů reklamy také oznámili, že po těchto praktikách inzerci z listu News of the World stáhnou. Jedná se o automobilky Ford a Vauxhall, cestovní kancelář Virgin Holidays či banka Halifax.

Vlastníkem listu je společnost News International, součást mediální konglomerátu News Corporation australského magnáta Ruperta Mudrocha. Ta se nyní podle tiskového vyjádření chystá na vlastní vyšetřování uvnitř média, spolupracovat bude i s policií.

V souvislosti s celou aférou se policie nyní zaměří na každý výrazný případ únosu nebo vraždy dítěte, k nimž v Británii od roku 2001 došlo. Zatím se potvrdilo, že napojený telefon měli i rodiče dvou dívek zavražděných v Sohamu v roce 2002. Krize kolem listu se umocnila včera večer, kdy vyšlo najevo, že Scotland Yard prověřuje příbuzné obětí teroristických útoků ze 7. července 2005, zda nebyli odposloucháváni. V několika případech se pak podezření potvrdilo. „Řekli mi, že ten soukromý detektiv měl naši adresu, telefonní čísla a tak dál. Jsem z toho v šoku,“ uvedl otec jedné z obětí Graham Foulkes.

Obětem předcházely odposlechy prominentů

Celá aféra má kořeny v roce 2005, kdy se ukázalo, že královský reportér nedělníku Clive Goodman nechával odposlouchávat členy královské rodiny, včetně princů Williama a Harryho. O dva roky později byl odsouzen do vězení, ale vedení nedělníku tvrdilo, že šlo o izolovaný incident. V roce 2009 však vyšlo najevo, že odposlouchávány byly stovky celebrit.

Šéfredaktorem News of the World (NoW) byl v letech 2003 až 2007 Andy Coulson, který se po odchodu z pozice stal mediálním poradcem Davida Camerona a od voleb v květnu 2010 byl šéfem jeho komunikace v Downing Street. Letos v lednu pod tlakem skandálu z funkce odstoupil, i když tvrdil, že s odposlechy neměl nic společného. Podle Milibanda projevil Cameron „katastrofální chybu v úsudku“, když Coulsona najal.

BBC: List platil policistům za exkluzivní informace

BBC také uvedla, že z interních e-mailů NoW vyplývá, že Coulson jako šéfredaktor schválil platby policii za informace. Tyto částky údajně dosahovaly desítek tisíc liber. Londýnská policie potvrdila, že vyšetřuje důkazy o tom, že někteří policisté ilegálně dostávali od NoW peníze.

Nová odhalení vedla i k tlaku na odstoupení Rebeky Brooksové z čela News International. Brooksová, která patří k Murdochovým nejbližším spolupracovnicím, to odmítá a v e-mailu zaměstnancům uvedla, že o odposlouchávání nic nevěděla. „Měla by zvážit setrvání ve funkci. Tohle není o jednotlivci, tohle je o kultuře a praktikách celých novin,“ uvedl šéf labouristů Miliband.

Případ tak navíc komplikuje snahu Ruperta Mudrocha převzít britskou televizní společnost BSkyB. Takový krok totiž musí schválit britská vláda.

Udělejte už něco, volají celebrity

Aféra zřejmě postihne i britský tisk a může mít vliv na jeho regulaci. „Teď, když si veřejnost uvědomuje, jak jsou to odporní lidé a kam až jsou s to zajít, tak snad bude větší tlak na to, aby se něco udělalo,“ řekl rozhlasu BBC herec Hugh Grant, který byl také cílem odposlouchávání. Podle něj by se něco mohlo změnit, protože se nyní ukazuje, že „oběťmi odposlouchávání nebyli jen bohatí a slavní, ale také normální lidé“.

  • David Cameron autor: swiss-image.ch/Moritz Hager, zdroj: World Economic Forum/swiss-image.ch http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2281/228047.jpg
  • Teroristické útoky v Londýně autor: Peter Macdiarmid, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2528/252747.jpg
  • Mediální skandál ve Velké Británii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2693/269288.jpg
  • Rupert Murdoch autor: Michael Reynolds, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2385/238445.jpg