Do Pamplony za fiestou i Hemingwayem

Pamplona (Španělsko) – Proslulé a nebezpečné zároveň jsou běhy s býky, které začátkem léta každoročně oživí severošpanělské město Pamploma. Tradice, která patří mezi nejznámější španělské tradice, je součástí oslav svátku svatého Fermína. Letos začátek devítidenního veselí, které celosvětově proslavil americký spisovatel Ernest Hemingway, připadl právě na dnešek.

Přesně v poledne se metropole severošpanělské Navarry proměnila v místo oslav svatého Fermína, které potrvají bez přestávky celých devět dní. Oficiální zahájení, na které čekaly davy lidí v uličkách Pamplony oblečení v bílé a červené, spočívá v odpálení rakety z balkonu radnice doprovázené výkřikem: „Ať žije svatý Fermín!“. Od té chvíle si účastníci uvazují červené šátky, otvírají láhve vína, a místní lidé se v davu mísí s množstvím cizinců, kteří sem přijíždějí, aby mohli jít po stopách Ernesta Hemingwaye.

Po stopách Hemingwaye

Slavný americký spisovatel a novinář si zdejší oslavy oblíbil již od své první návštěvy v roce 1923. Psal o nich pro list Toronto Post a staly se motivem pro jeho novelu Fiesta z roku 1926. V roce 1961 spisovatel zavolal do hotelu Perla, kde v Pamploně vždy pobýval, a svou rezervaci zrušil. O několik dní později, 2. července zemřel.

Od té doby město postrádá svého nejpopulárnějšího obdivovatele, ale díky němu přijíždějí stovky mladých, Francouzů, Američanů, Britů, Australanů či Novozélanďanů, kteří chtějí poznat událost, kterou Hemingway proslavil. Letos navíc od jeho smrti uplynulo 50 let.

Každý den účastníky slavností rovněž lákají adrenalinové běhy s býky, kteří jsou vypouštěni ráno přesně v 8:00 na trať dlouhou 848,6 metru, aby odvážlivci mohli běžet co nejblíže a riskovali tak, že upadnou, nebo že je zvíře nabere.

Devadesát let přineslo 15 obětí

Tradice sahá do 19. století, kdy byli býci přesouváni do arén před konáním koridy. Zvířata běží starými uličkami plnou rychlostí. Trasu zvládnou průměrně za 3 minuty a 55 sekund v obklopení 2 000 až 3 500 běžců. Mezi nimi je každoročně zraněno asi 200 až 300 lidí, z toho asi tři procenta vážně. Od roku 1911, od kdy jsou vedeny oficiální záznamy, přišlo dokonce při bězích 15 lidí o život.

Pro Pamplonu jsou oslavy významným finančním přínosem, vítaným zvláště v období krize, kdy je bez práce více než 21 procent Španělů. Město s 200 000 obyvateli (viz mapa) očekává minimálně stejnou návštěvnost jako v roce 2010, kdy se oslav zúčastnilo 1,5 milionu turistů a počítá s 95procentní obsazeností hotelů.