Britský list po skandálu s odposlechy končí

Londýn - Mediální společnost Ruperta Murdocha dnes oznámila, že po 168 letech přestane vycházet bulvární nedělník News of the World. List vyjde naposledy tuto neděli. K tomuto rozhodnutí vydavatele přinutil rozsáhlý skandál s odposlechy. Novináři bulvárního listu se napíchli do mobilů celebrit, pozůstalých po kriminálních zločinech nebo třeba do telefonů rodin vojáků, kteří byli zabiti v zahraničních misích.

Britské deníky v těchto dnech plní skandál neetického chování bulvárních novinářů. Vyšlo totiž najevo, že týdeník News of the World v minulých letech odposlouchával hovory a hlasové schránky nejen prominentům, ale i příbuzným obětí útoků ze 7. července. Novináři dokonce platili desetitisícové částky policistům, kteří jim měli poskytovat informace z vyšetřování.

List Daily Telegraph dnes informoval, že News of the World měl odposlouchávat i příbuzné vojáků, kteří zemřeli v Afghánistánu. Nedělník měl „napíchnout“ mobilní telefony až 3 000 lidem. Odposloucháván měl být i právník zapojený do vyšetřování smrti princezny Diany.

News of the World

… je nejprodávanějším britským nedělníkem. Má náklad přes 2,5 milionu výtisků.  

„Jestli je to pravda, je to hnusné,“ řekla v BBC Rose Gentleová, matka vojáka, který padl v Iráku. Bývalý náčelník britského generálního štábu Richard Dannat řekl, že je ohromen. „Naše ozbrojené síly a jejich rodiny si zaslouží úctu a podporu národa,“ reagoval ministr obrany Liam Fox.

Od bulvárního plátku dávají ruce pryč už i velké firmy

Kauza odposlechů má výrazný dopad nejen na samotný nedělník News of the World, ale i na celé mediální imperium Ruperta Murdocha, jemuž titul patří. Murdoch se nyní snaží koupit britskou televizní stanici BSkyB. Akcie Murdochovy mediální společnosti NewsCorp se propadají.

Hugh Grant, herec:

„Teď může každý vidět, jak nízké a odporné metody bulvár používá. Jde o neskutečný skandál, ale naši politici, především vláda, to chtějí zamést pod koberec. Oni potřebují Murdocha, který drží 37 procent našeho novinového trhu, na své straně. Už od dob Margaret Thatcherové se premiérem nestal nikdo, koho by nepodporoval.“

Po automobilkách Ford a Vauxhall a některých dalších firmách, které se už v minulých dnech kvůli skandálu rozhodly nezadávat News of the World reklamu, oznámily dnes stejné rozhodnutí další podniky. Jsou mezi nimi třeba třetí největší britský řetězec samoobsluh J. Sainsbury, energetická společnost Npower, telefonní společnost O2 a lékárenská Boots.

Po obrovské vlně kritiky dnes James Murdoch, který vede evropské operace mediální společnosti News Corporation svého otce Ruperta Murdocha, oznámil: „Tuto neděli vyjde poslední číslo News of the World.“ Příjmy z posledního vydání přitom společnost věnuje na charitu.

„Vše dobré, co News of the World dělají, bylo poskvrněno nesprávným jednáním… jsou-li tvrzení z poslední doby pravdivá, jsou takové činy nelidské a nemají v naší společnosti místo,“ prohlásil také James Murdoch. „Darebáci zkazili dobrou redakci. To se nedostatečně chápalo a nevěnovala se tomu příslušná pozornost,“ dodal.

Sám Rupert Murdoch pak v televizním rozhovoru řekl, že odposlechy narušily důvěru čtenářů nedělníku a že skandálu lituje, a slíbil plnou spolupráci s vyšetřováním.

News of the World
Zdroj: ČT24