Dobeš představil sídlo pro Galileo

Praha - Ministr dopravy Pavel Dobeš dnes představil šéfům Evropského úřadu pro dohled nad globálním navigačním družicovým systémem Galileo (GSA) nové sídlo v bývalé budově České konsolidační agentury v pražských Holešovicích. Úředníci by se do něho měli přestěhovat do léta příštího roku, uvedl na dnešním setkání výkonný ředitel (GSA) Carlo des Dorides. O přesunutí sídla vesmírné agentury do Prahy bylo rozhodnuto v prosinci minulého roku.

„Přesun podporovali i moji předchůdci a já udělám všechno pro to, aby agentura v Česku prospívala,“ řekl Dobeš. Termín přesunu podle něj zatím není možné uvést přesně, navíc je potřeba dohodnout rámcové rozpočty na tuto akci ze strany GSA.

Pro určení konečné částky, kterou bude přesun stát, je nutné důkladně prozkoumat bezpečnostní podmínky, které si stanovila EU. Konkrétní podobu požadavků na zabezpečení nového sídla ministerstvo obdrželo teprve před dvěma dny, uvedl Dobeš. Valnou většinu nákladů na přesun agentury ponese přímo GDA, Česká republika na oplátku nabídla budovu, dodal.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Galileo - nejdražší společný projekt EU

Družicový navigační systém by mohl začít fungovat nejdříve v roce 2014. Galileo za zhruba 3,5 miliardy eur (asi 85,2 miliardy Kč) je zatím vůbec nejdražším společným projektem EU. V jeho rámci má být na oběžnou dráhu Země vysláno 30 satelitů, základní fungování systému zajistí 18 z nich. Na oběžné dráze jsou nyní dva satelity.

Podle Doridesa se do roku 2012 do Prahy přistěhuje zhruba 45 úředníků s tím, že v průběhu následujícího roku by se měli připojit další. Celkově by úřad měl v Praze zaměstnávat kolem šesti desítek lidí.

O sídlo GSA se na počátku ucházela víc než desítka států. Nakonec ve hře zůstala jen Praha a nizozemský Noordwijk. V prosinci se pak rozhodlo, že agentura zamíří do české metropole. Získání některé z unijních agentur je pro členskou zemi zejména otázkou prestiže, ekonomické dopady nejsou podle expertů nijak zvlášť zásadní.

Galileo
Zdroj: ČT24