Slovenské reformy: Neodpracujete-li 270 dní, snížíme vám přídavky na děti

Trebišov - Slovensko chystá další reformu sociálního systému. Rodiče, kteří dlouhodobě nepracují, mohou přijít až o polovinu příspěvků na děti. Nevládní organizace však návrh označují za rasistický. Podle nich totiž postihne hlavně romské rodiny a krok proto může vyvolat vlnu protestů, které Slovensko zažilo již v roce 2004.

„My chceme jíst, my chceme jíst,“ znělo Trebišovem v únoru 2004. Právě tehdy ministr práce Ľudovít Kaník omezil Romům sociální dávky. Dnes jako poslanec připravuje další přísný zákon, který zní: „Pokud lidé za čtyři roky neodpracují aspoň 270 dní, mohou přijít až o polovinu příspěvků na děti.“ Současnému ministrovi se takové opatření zamlouvá a obvinění z diskriminace Romů odmítá. 

„… jednoduše jde o to, že státní zdroje by neměly sloužit na to, aby si někdo z plození dětí dělal výdělečnou činnost. Jde o to, aby podpodu dostaly ty rodiny, které této republice něco odevzdají.“

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Problém ale je, že mnohé rodiny v romských osadách žijí dnes ve skutečnosti pouze z příspěvků na děti. Nalézt práci pro ně je totiž takřka nesplnitelný sen. Jakmile otevřou dveře, zaměstnavatel jim sdělí, že právě před chvíli přijal někoho jiného. 

Rovněž experti varují, že jen snižováním rodinných příspěvků pro dlouhodobě nezaměstnané se problém nevyřeší, protože mnohé rodiny žijí již dnes od výplaty k výplatě. Odborník na romskou problematiku Dušan Šlosár tvrdí, že nemá-li stát pracovní nabídky, trestá tyto lidi za to, že trh práce jim neposkytuje žádné příležitosti, aby se mohli uplatnit. 

Poslanci zatím schvalování těchto zákonů odložili, nicméně již teď je jasné, že pokud projdou, vypuknou v romských osadách na Slovensku nepokoje.