Poslední let Atlantisu – nejen jásot, ale i slzy

Titusville (USA) - Nejen start, ale i celá mise raketoplánu Atlantis poutá neobyčejnou pozornost. Právě dnes se raketoplán Atlantis se čtyřčlennou posádkou spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Jeho hlavním úkolem je dopravit na ISS kolem pěti tun materiálu a zásob na celý následující rok. Bylo to dnes poslední spojení raketoplánu s ISS a celkově šlo o 46. spojení raketoplánu s vesmírnou stanicí. Tímhle letem končí třicetiletá nebývale drahá kapitola amerického dobývání vesmíru. Taky proto mnoho z těch, kdo sledovali vzlet z mysu Canaveral, neskrývalo dojetí. Naposledy se zdejší silnice proměnily v obří kempy a naposledy zdejší obchodníky potěšily statisíce turistů. Naposledy se z ospalého přímořského městečka stalo hlavní město vesmírného výzkumu a naposledy zde bylo možné shlédnout grandiózní podívanou.

Podle listu USA Today, startu Atlantisu přihlíželo 750 tisíc až milion lidí. Někteří diváci byli zklamáni tím, že raketoplán byl vidět jen krátce, než se ponořil do mraků, jiní byli ale nadšení. Ředitel startu Mike Leinbach posádce popřál: „Hodně štěstí, bůh vám žehnej. A ať si tam nahoře taky užijete trochu legrace.“  

„Tuhle historickou událost jsme si nemohli nechat ujít. Je to ale smutné, zbytečně vyklízíme vesmír Rusům a ostatním.“ Tak zněl povzdech jednoho z amerických turistů.

Tímhle letem končí jedna kapitola dobývání vesmíru, jejíž pokračování je v nedohlednu. I proto přijel na Floridu milion Američanů, kteří kempovali podél silnic celý týden, a to za jediným cílem, aby měli nejlepší výhled. Mokli ve stanech na pobřežní promenádě, aby na vlastní oči viděli důkaz, že sláva jejich země přesahuje vlastní planetu. Důkaz na několik let poslední. 

Německý magazín Spiegel: „Když se Atlantis odlepil od země, nepropukl proto jen jásot, ale některým tekly i slzy. I manažer startu rakety Mike Moses přiznává, že ‘měl v krku knedlík‘.“ 


Muzeum ve městečku Titusville připomíná zlaté časy

Před padesáti lety se tady začaly usazovat nejlepší mozky země a pomáhaly Americe vyhrát vesmírné soutěžení a udržet ji v čele. Z ospalé dvoutisícové díry tak rázem udělaly prosperující aglomeraci. „Když končily lety na Měsíc, město to vážně poznamenalo. Hodně lidí se bojí, že se to bude opakovat. Když ztratí práci zaměstnanci NASA, ovlivní to všechny,“ obává se Joseph Adams, kurátor vesmírného muzea. 

Aktuální mise raketoplánu Atlantis má trvat dvanáct dní. Raketoplány poté skončí, NASA bude posílat své astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici na ruských lodích Sojuz. Za jedno sedadlo jí budou Rusové účtovat v přepočtu 860 milionů korun. Posléze se tohoto úkolu ujmou soukromé firmy. 

Barack Obama loni zrušil program, který měl umožnit NASA vrátit se na Měsíc a později zamířit k Marsu. Agentura se má nyní zaměřit na náročnější cíle, například na výpravu k asteroidu. Zatím se ale propouští a o práci už přišly tisíce lidí - až Atlantis přistane, přibudou další tisíce. Hrozí tak odliv mozků, neboť plány na velké objevitelské cesty dosud moc lidí neživí. Odsud z Floridy se zatím zdají nepředvídatelnější než asteroidy a vzdálenější než Mars.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)