V Indii vykolejil vlak, desítky mrtvých

Dillí – Z dosud neznámých důvodů vykolejil v neděli na severu Indie rychlík. Železniční neštěstí si vyžádalo již 68 obětí a 239 zraněných. O nejnovější bilanci nehody dnes informovala agentura AFP. Další stovku zraněných si vyžádalo železniční neštěstí v další části země. Indický premiér Manmóhan Singh vyjádřil nad ztrátou lidských životů hlubokou bolest a lítost.

Při první nehodě strojvůdce začal vlak v plné rychlosti více než 100 kilometrův hodině prudce nouzově brzdit a souprava pak vykolejila. K neštěstí došlo ve stanici Malván asi 120 kilometrů jihovýchodně od města Lakhnaú, metropole státu Uttarpradéš.

Místní tisk jako možný důvod prudkého brzdění uvedl, že se v kolejišti procházelo několik kusů dobytka. Vyšetřování ale ještě neskončilo. Jeden z vozů vyletěl na střechu vozu před ním a zůstal viset v balancující poloze, což záchranářům ztěžuje vyprošťovací práce. Další vagon se zcela od soupravy odtrhl.

Poté, co v průběhu odpoledne záchranáři skončili s vyprošťováním obětí, začaly pracovní čety odklízet zkroucené trosky 12 vagonů. Nejméně 46 mrtvých už bylo identifikováno a 19 bylo předáno příbuzným.

Podle zdrojů z železničních úřadů bylo ve vlaku kolem 1000 cestujících, přesné číslo známo není. Kromě obou mrtvých Švédů je jeden jejich krajan se zraněními hospitalizován. O jiných případných cizincích mezi oběťmi zatím informace nejsou k dispozici. 

Při jiném železničním neštěstí ve státě Ásám na severovýchodě země utrpělo zranění 100 osob, z toho 20 vážná, přičemž čtyři lidé jsou v kritickém stavu. Na vykolejení této soupravy nesou vinu zřejmě separatističtí povstalci, kteří na kolejích nechali vybuchnout bombu.