Kosmonauti z ISS instalují ve vesmíru

Washington – Dvojice astronautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes ve volném kosmickém prostoru instalují zařízení, která mají pomoci do budoucna vyřešit doplňování paliva a opravu družic na oběžné dráze. Astronauti do volného vesmíru vystupují v době, kdy na ISS kotví vůbec naposledy americký raketoplán Atlantis. Posádka raketoplánu se ovšem výstupu neúčastnila.

Dva stálé členy posádky ISS dnes čeká dnes 6,5 hodiny trvající výstup vně orbitálního komplexu. Mají během toho instalovat zařízení RRM (Robotic Refueling Mission) za 22,6 milionu dolarů (téměř 400 milionů korun). To má v příštích dvou letech vyzkoušet nástroje, přístroje a postupy, které by mohly pomoci při doplňování paliva a opravě satelitů ve vesmíru. Robot by měl umět přestříhávat dráty, instalovat ventily i provádět samotné přečerpávání paliva z jedné nádrže do druhé. 


Oba astronauti se na dnešní výstup připravovali asi hodinovým dýcháním kyslíku a padesátiminutovým fyzickým cvičením, což je prý méně náročné na spotřebu kyslíku než obvyklý noční pobyt ve vzduchotěsné přechodové komoře Quest.

Zařízení, které astronauti instalují, o víkendu dopravil k ISS raketoplán Atlantis. Spolu s ním přivezl i tuny zásob. Ty teď astronauti pomalu vykládají. 

Na ISS přivezl Atlantis tuny zásob, které teď posádka vykládá
Zdroj: NASA/AP Photo