Za popírání zločinů komunismu budou Slovákům hrozit až tři roky

Bratislava - Slovenský parlament dnes schválil zákon, podle něhož bude hrozit vězení za popírání zločinů komunismu. Podobná norma tam už jednou prošla v roce 2002, prezident Rudolf Schuster ji ale vetoval. Trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování nebo ospravedlňování holocaustu, zločinů fašismu a komunismu se bude trestat odnětím svobody na šest měsíců až tři roky. Zákon nazvaný „jáchymovská lež“ začne platit od září. Opozice pro něj nehlasovala, odpůrce má i mezi odborníky - právníky i historiky.

Nový trestný čin má podle předkladatelů především chránit pravdu, která se podle nich v současné době relativizuje a v politickém boji se často neguje. „Je to zákon, který je důležitý prostě proto, že staví hranice mezi tím, co je svoboda slova v demokratické společnosti, a tím, co se pokládá ve svobodné společnosti za exces,“ vysvětluje poslanec koaliční strany Most-Híd Peter Zajac.

Názory na novou normu se ale liší. Politické procesy, vraždy a nucené práce jsou kapitolou dějin, kterou je podle odborníků třeba připomínat. Tresty pro zpochybňovače ale někteří zpochybňují. „Princip trestat lidi za veřejně projevený názor považuji za velmi pochybnou ideu; podle mě to je právě idea, kterou prosazují totalitní režimy,“ říká například historik Dušan Kováč. Předseda Konfederace politických vězňů Anton Srholec ale namítá, že nejde o pronásledování zločinců, nýbrž o odsouzení systému. Ten podle něj latentně stále působí mezi lidmi, kteří si připomínají výhody a privilegia a zapomínají na to, že komunismus napáchal neoddiskutovatelné zločiny.

Slovenský parlament
Zdroj: ČT24

Za zločiny komunismu nebyl na Slovensku zatím potrestán nikdo. Tamní Ústav paměti národa zdokumentoval případy desítek obětí i s důkazy o odpovědných, snahu dostat viníky před soud ale prokuratura opakovaně odmítla. Důkazy jí nestačily ani na trestní stíhání komunistického prominenta Vasila Biľaka, které bylo nedávno definitivně zastaveno.

Popírání zločinů komunismu už na Slovensku bylo trestné, ze zákona však vypadlo a nahradila ho formulace o zločinech proti lidskosti a genocidě. Novou normou se Slovensko přidalo k Česku a Polsku, které dosud měly jako jediné členské země EU právně ošetřeno popírání zločinů totality. Evropská komise koncem loňského roku odmítla celoevropský zákaz popírání zločinů komunismu, což zdůvodnila tím, že pro danou legislativní iniciativu nejsou v současnosti potřebné podmínky.

Novela trestního řádu zavádí na Slovensku také možnost vězení na jeden až pět let pro veřejné činitele, kteří z nedbalosti způsobí škodu velkého rozsahu na majetku státu, obce nebo vyššího územního celku nebo způsobí těžkou újmu na zdraví či smrt více osob. Zpřísní se také tresty za týrání zvířat, novým trestným činem bude volební korupce. Slovákům, kteří budou nabízet úplatek za hlasování pro konkrétního kandidáta, bude hrozit dvouleté vězení, v případě veřejných činitelů je sazba ještě vyšší.