Obama podpořil ruské řešení pro Libyi, rebelové postupují

Washington - Americký prezident Barack Obama řekl ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi, že podporuje úsilí Moskvy zprostředkovat politické řešení v Libyi. Podpora a pomoc libyjskému lidu ze strany Evropské unie je dnes také hlavní náplní schůzky prezidenta EU Hermana Van Rompuye s delegací libyjské Přechodné národní rady (NTC) v Bruselu. Libyjští povstalci se mezitím za cenu lidských ztrát přiblížili Tripolisu. Podle zvláštního emisara ruského prezidenta Michaila Margelova má režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v případě útoku povstalců na hlavní město „sebevražedný“ plán, při němž chce Tripolis zasypat raketami.

Obama při středečním setkání s Lavrovem v Bílém domě upřesnil, že je připraven podpořit jednání, které bude směřovat k demokratickému přechodu země, pokud libyjský vůdce Muammar Kaddáfí odstoupí, řekl Obamův tiskový tajemník Jay Carney v prohlášení.

Kaddáfí, na kterého Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač pro zločiny proti lidskosti, je ochoten vzdát se moci výměnou za bezpečnostní záruky, napsal minulý týden s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného ruského činitele ruský deník Kommersant Daily. Podle tohoto činitele jsou další státy, eventuálně včetně Francie, ochotny tyto záruky poskytnout.

Libyjští povstalci se přiblížili Tripolisu

Nejméně osm povstalců bylo zabito a kolem 30 jich bylo zraněno v bojích, během nichž se libyjská ozbrojená opozice ve středu dostala k branám západolibyjského města Asaba a přiblížila se tak k hlavnímu městu Tripolisu. Povstalci bojující proti režimu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího při postupu k Tripolisu ve středu odrazili protiofenzivu Kaddáfího jednotek a dostali se k pohoří u města Asaba. Toto město je poslední zastávkou před městem Gharján, které je považováno za klíč k dobytí Tripolisu. Asaba od metropole leží asi 80 kilometrů.

Organizace Human Rights Watch ve středu uvedla, že povstalci se v dobytých městech na západě dopouštějí rabování a někde zapalovaly domy obývané Kaddáfího příznivci. Kaddáfího jednotky si ale podle ní počínají ještě hůř: střílejí prý bez rozdílu na civilisty a zaminovávají území. Tripolis nadále obviňuje Západ ze zabíjení civilistů. Libyjský generální prokurátor Muhammad Zakrí Mahdžúbí obvinil dokonce generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena z válečných zločinů – během náletů aliance zemřelo prý od března přes tisíc lidí. 

Libyjští povstalci
Zdroj: ČT24

Podpora a pomoc libyjskému lidu bude dnes také hlavní náplní schůzky prezidenta EU Hermana Van Rompuye s delegací libyjské Přechodné národní rady (NTC). Delegace vedená předsedou libyjské povstalecké prozatímní vlády Mahmúdem Džibrílem jednala již ve středu v institucích EU a poprvé i v sídle NATO. Předseda Evropské komise José Barroso ve středu ujistil delegaci NTC, že EU je připravena pomoci při rekonstrukci Libye. Zdůraznil, že unii jde v Libyi o vybudování demokratického a právního státu.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová: 

„Kaddáfího dny jsou sečteny. Spolu s Ruskem a dalšími partnery na něj budeme dál tlačit a budeme se snažit dosáhnout příměří. Libyjci si pak musí naplánovat svou vlastní cestu vpřed.“

Od března, kdy se rada prohlásila za jediného zákonného zástupce Libyjců, ji uznaly například Francie, USA, Německo, Itálie, Británie, Turecko, Nizozemsko, Belgie, Lucembursko a Polsko. ČR radu oficiálně neuznala. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ale o ní hovoří jako o přirozených partnerech k jednání a věrohodných zástupcích libyjského národa.

Libyjští rebelové postupují k Tripolisu (zdroj: ČT24)