Bouře v Polsku zničila na 800 budov

Varšava – Skoro 800 budov poničily bouřky, vichřice a tornáda, které se ve čtvrtek večer přehnaly nad středním Polskem. Škody sčítají také zemědělci, kteří přišli o úrodu. Tisíce domácností jsou bez dodávek proudu. Lidé ze vsí a městeček v Mazovském a Lodžském vojvodství, jimž bouře poškodily domy, noc strávili u příbuzných nebo známých. Dnes se vracejí do svých domovů, aby odhadli škody a začali s odklízením. Asi pět tisíc hasičů celou noc zajišťovalo stržené střechy, odklízelo polámané větve a pumpovalo vodu ze zalitých sklepů.

Mnoho lidí si svůj majetek nepojistilo. „Pojištění neplatím už dva roky, když mi vítr urval kus lepenky ze střechy, v pojišťovně mi řekli, že škoda je moc malá. Tehdy jsem se naštval, ale teď toho lituju,“ přiznal v televizi TVN24 Krzysztof ze vsi Parczów v Lodžském vojvodství.

Polský premiér Donald Tusk už ve čtvrtek večer slíbil, že stát lidem pomůže, ať pojištění měli, nebo ne. Rolníci prý mohou počítat s pomocí z ministerstva zemědělství.

  • Škody po bouři v Polsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2718/271733.jpg
  • Střední Polsko zasáhly silné bouře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2718/271736.jpg

V oblasti, přes kterou se přehnaly bouře, se mnoho lidí živí pěstováním paprik. Vichřice ale zničila tisíce fóliových pařenišť, v nichž papriky rostou. Nepřízeň počasí způsobila také problémy na silnicích. V jednom místě je neprůjezdná silnice mezi Vratislaví a Varšavou. Jde o jeden z nejdůležitějších tahů v zemi: spojuje jihozápad Polska s hlavním městem.