Syrská opozice po krvavých protestech řeší, jak svrhnout Asada

Damašek – Představitelé syrské opozice dnes na setkáních, která se souběžně konají v Turecku a v syrské metropoli Damašku, vyzvali prezidenta Bašára Asada k odchodu. Při pátečním potlačování protivládních demonstrací zabily syrské síly třicet dva civilistů, z toho dvacet tři v syrském hlavním městě Damašku, kde násilí donutilo opozici jednání o přechodu k demokracii zrušit. Skupinka opozičních představitelů se ale podle agentury AP setkala na soukromém místě a s účastníky konference v Istanbulu navázala telefonické spojení. Oponenti Asadova režimu se při souběžných konferencích mají dohodnout na společné taktice, jež povede k Asadovu svržení. Akce nese název Konference národní spásy a v Istanbulu se jí zúčastní asi 400 lidí.

Jeden z organizátorů konference a prominentní postava syrské opozice Hajtám Málih označil Asadův režim za fašistický. „Režim unesl celý stát a my ho chceme zpět,“ prohlásil podle AP osmdesátiletý právník. Mezi účastníky také znovu zazněly názory, podle kterých Asadův režim ztratil legitimitu. K ukončení „brutality“ dnes na konferenci v Turecku znovu vybídla i šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová.

Zástupce opozice Valíd Buní řekl Reuters, že důvodem zrušení konference bylo zabití čtrnácti demonstrantů přímo před obřadní síní, kde se měla konference konat. V pátek umírali demonstranti i v jiných syrských městech. Podle organizací pro monitorování lidských práv demonstrovalo jen ve dvou městech Dajr az-Zaur na východě země a Hamá ve střední Sýrii přes milion lidí.

Demonstrace v Damašku (zdroj: ČT24)

Organizace tvrdí, že šlo o největší mobilizaci za čtyři měsíce povstání proti Asadově režimu. Úřady prý po jejím skončení pozatýkaly skoro 300 lidí, z toho asi třetinu v governorátu Idlib u hranice s Tureckem. Tady podle aktivistů bezpečnostní síly zatýkaly i dnes. Ve východosyrském městě u hranic s Irákem pak dnes podle obhájců lidských práv a místních obyvatel citovaných agenturou Reuters syrské síly střílely do demonstrace na podporu demokracie. Zabily u toho jednoho účastníka a pět dalších zranily.  

Syrský režim je za kruté potlačování protivládních demonstrací ostře kritizován. Přes čtrnáct set lidí zahynulo od poloviny března, dvanáct tisíc lidí bylo zatčeno a tisíce dalších ze strachu z vraždících vojáků opustily své domovy.