Do sporu Thajska s Kambodžou zasahuje soud v Haagu

Haag – Mezinárodní soud v Haagu nařídil Kambodži a Thajsku, aby stáhly své vojáky z okolí hinduistického chrámu Preah Vihear. Obě země vedou o pohraničí dlouholeté spory. Soud zároveň vymezil v okolí chrámu oblast bez vojenské přítomnosti. Nejnovější střety mezi Thajskem a Kambodžou si od února vyžádaly nejméně 20 mrtvých a desetitisíce lidí opustily své domovy.

Haagský soud obě strany konfliktu vyzval, aby začaly jednat. Rovněž chce, aby do oblasti mohli vstoupit pozorovatelé ze Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Kromě stažení vojáků Haag nařídil i demilitarizovat zónu okolo chrámu, protože situace v oblasti prý „zůstává nestabilní“ a „mohla by se zhoršit“.   

Thajsko v reakci na rozhodnutí soudu oznámilo, že bude verdikt respektovat. Kambodža soudní výrok uvítala a zároveň vyjádřila naději na trvalé příměří.   

O území o rozloze asi pěti kilometrů čtverečních, na němž stojí 900 let starý chrám Preah Vihear, se Thajsko pře s Kambodžou dlouhá léta. Hranice mezi oběma zeměmi nebyla nikdy přesně vytyčena, v roce 1962 území přiřkl mezinárodní soud Kambodži. Thajsko ale kontroluje hlavní přístupové cesty k areálu. 

Když Kambodža v roce 2008 podala přihlášku o zapsání památky na seznam UNESCO, spor znovu nabyl na intenzitě. Nejnovější střety si od února vyžádaly nejméně 20 mrtvých a desetitisíce lidí na obou stranách sporné hranice donutily k opuštění domovů.