Alzheimera zkrotí i obyčejný paralen

Londýn - Britská společnost pro Alzheimerovu chorobu tvrdí, že našla pomoc pro pacienty trpící návaly vzteku nebo silného rozrušení. Anglicko-norská studie totiž prokázala, že za agresivitou pacientů se střední až pokročilou demencí velmi často stojí netlumená bolest. Úřady v Anglii už zahájily program, který má omezit nadbytečné užívání neuroleptik u pacientů s Alzheimerovou chorobou, protože obyčejné léky proti bolesti podle výzkumu zabírají lépe.

Neuroleptika se předepisují pacientům, u kterých Alzheimerovu chorobu doprovází návaly agresivity nebo silného neklidu. Celkově silně tlumí, ale mají i značné vedlejší účinky. Vědci z londýnské King's College ve spolupráci s norskými kolegy zjistili, že daleko lépe než tyto antipsychotické léky působí obyčejný prášek proti bolesti, třeba paralen. „V současnosti se bolest u pacientů s demencí prakticky neléčí, protože se u nich velice špatně diagnostikuje. Myslím, že tento objev výrazně zlepší kvalitu jejich života,“ podotkl Clive Ballard, autor studie. 

Tým zkoumal 352 pacientů v norských domovech důchodců. Jedné skupině nedával žádné zvláštní léky, druhá dostávala s každým jídlem jeden prášek proti bolesti navíc. Po osmi týdnech byl rozdíl výrazný, mnohem lepší, než jaký učebnice popisují u neuroleptik. „Je to další upozornění lékařům, aby nejdřív pečlivě zkoumali důvod, proč pacient s demencí jeví neklid, než sáhnou pro neuroleptika,“ konstatoval Paul Burstow, náměstek britského ministra zdravotnictví.

Trpícím Alzheimerem pomáhají obyčejné léky (zdroj: ČT24)