Jakutsk: Skryté bohatství ve stínu reliktu sovětské éry

Jakutsk – I dvacet let po rozpadu Sovětského svazu jsou v Jakutsku stále patrné stopy po sovětské éře. Republika Sacha neboli Jakutsko je přitom největší a také jednou z nejbohatších v Ruské federaci. Na území skoro šestkrát větším než Francie se těží čtvrtina světové produkce diamantů, zlato, ropa a plyn. Zálusk na ně má Čína, jejíž vliv roste. Je-li však Asie hnacím motorem budoucnosti, pak východní Sibiř je motorem Ruska, poznamenává zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

V 90. letech vyhnala bída z Jakutska 200 tisíc lidí. Mladí se chtěli uchytit v Moskvě, ale dnes už se mohou realizovat i zde. Dosud nevyužité přírodní bohatství skrývá velký kapitál. Mnozí se sem po letech dokonce vracejí a populace opět pomalu roste. Přesto na území o rozloze přes tři miliony kilometrů čtverečních žije necelý milion obyvatel.

Jegor Borisov, prezident Republiky Sacha:
„Po rozpadu Sovětského svazu si řešíme všechny ekonomické otázky sami. To je velký úspěch. Učíme se hospodařit a máme možnost rozvíjet kulturu.“

Hlavní město Jakutsk působí zpustle. Dřevěné domky a paneláky jsou roztroušené mezi bažinami a kosodřevinami, ve městě jsou stále patrné stopy po sovětské éře. Na hlavním náměstí se tyčí socha Lenina, malby na domech oslavují válečné hrdiny. Nevede sem železnice ani most přes řeku Lenu. Podle názoru obyvatel zde nefungují zákony a byrokracie a korupce představují obrovský problém.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Jakutsko je v rámci Ruské federace největší, zabírá tři časová pásma. Asi 40 procent republiky leží v arktické oblasti, 47 procent pokrývá tajga. Průměrné lednové teploty se pohybují mezi –28 až –47 °C, červencové mezi +2 až +19 °C. Zima a tma tu trvají osm měsíců, ve vesnici Ojmjakon padla v roce 1926 rekordně nízká teplota –71 °C. Stopy zdejších extrémních teplot jsou v Jakutsku patrné všude – ať už jde o zkroucené silnice, nebo o rozbité domy.

V Jakutsku jsou dodnes patrné stopy sovětské éry
Zdroj: ČT24