Jižní část Somálska je oblastí hladomoru

Mogadišo – OSN prohlásila část jižního Somálska za oblast hladomoru. Kvůli zřejmě nejhoršímu suchu za posledních 60 let trpí nedostatkem potravin více než deset milionů lidí ve východoafrických zemích, především ve státech takzvaného Afrického rohu. OSN o hladomoru hovoří, pokud je více než 30 procent dětí v postižené oblasti podvyživených a umírají v ní dva lidé na 10 000 obyvatel denně kvůli nedostatku potravin. V jižních oblastech Somálska je to již šest lidí.

Prohlášení části jižního Somálska za oblast hladomoru je znamením pro dárcovské státy, že je třeba další pomoci. Tu obyvatelé Somálska potřebují, protože tam hladoví téměř 2,85 milionu lidí. V současné době lze o hladomoru hovořit ve dvou oblastech na jihu země – Bakool a Lower Shabelle. Podle šéfa OSN Pan Ki-muna bude na boj s hladomorem v Somálsku potřeba 1,6 miliardy dolarů. Pomoc pro somálské uprchlíky připravuje mimo jiné i česká nevládní organizace Člověk v tísni.

Spojené státy pošlou do Somálska pomoc, požadují ale záruky, že do distribuce nebudou zasahovat islamisté z milicí Šabáb, kteří ovládají velkou část jihu a středu země. USA považují Šabáb za teroristickou organizaci a zatím odmítaly posílat pomoc do oblastí, které kontroluje. Podle BBC jde o zásadní obrat v americké zahraniční politice.

OSN dosud situaci ve východní Africe označovala za stav nouze. Podle UNICEF ale byla nyní kritéria pro prohlášení oblastí jižního Somálska za postižené hladomorem splněna. Pomoc agentury OSN pro uprchlíky v uplynulých dnech dostalo 90 000 lidí v Somálsku. K dalším 126 000 by se podle jejího mluvčího Adriana Edwardse měla dostat v průběhu několika dní.

Pomoc potřebuje 12 milionů lidí

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vyzvala k dodatečné pomoci pro oblast celého Afrického rohu, sužovanou nebývalým suchem a nedostatkem potravin, ve výši 120 milionů dolarů. FAO konstatovalo, že mimořádnou pomoc v tomto regionu potřebuje 12 milionů osob. Z celkově požadované částky by mělo připadnout Somálsku 70 milionů a ostatním zemím – Etiopii, Keni, Džibuti a Ugandě – 50 milionů dolarů, uvedlo FAO ve svém prohlášení. Zároveň apelovalo, aby v kontextu humanitární krize nebyl opomenut požadavek zvýšení pomoci pro Súdán a Jižní Súdán o 37 milionů dolarů.

Jen letos prchlo přes hranice 135 tisíc Somálců

Somálsko provází vedle opakovaných přírodních katastrof občanská válka od pádu autokratického režimu prezidenta Mohameda Siada Barreho v roce 1991. Islámské milice Šabáb, které jsou odnoží mezinárodní teroristické sítě al-Káida, kontrolují větší část jihu a středu země a polovinu hlavního města Mogadišo i přesto, že se zde nachází mírová mise Africké unie AMISOM podporující přechodnou vládu.

Podle Úřadu vysokého představitele OSN pro uprchlíky opustila kvůli násilnostem více než čtvrtina somálského obyvatelstva svoje domovy. Letos překročilo hranice Somálska přes 135 000 lidí, aby nalezli úkryt či potraviny a vodu. Situace je natolik kritická, že milice Šabáb odvolaly embargo na mezinárodní pomoc, platné dva roky, a vyzvaly k pomoci obyvatelstvu trpícímu suchem.

Prezident Africké rozvojové banky srovnává situaci v Somálsku s Etiopií v 80. letech, kdy občanská válka způsobila přesuny velkého množství lidí. Když se situace stabilizovala, objevoval se minimální počet incidentů spojených s nedostatkem potravin.