Hrob Rudolfa Hesse už není

Mnichov - Hrob Rudolfa Hesse v bavorském městečku Wunsiedel byl zrušen. Ostatky bývalého nacistického pohlavára byly podle magazínu Der Spiegel v noci na středu mezi čtvrtou a šestou hodinou ráno exhumovány, budou spáleny a popel pak bude pohřben do moře. Pravicoví extremisté tak podle očekávání místních úřadů přijdou o své poutní místo, kde každoročně ve výroční den Hessova úmrtí 17. srpna pořádali až tisícové pochody. Exhumace se konala se souhlasem Hessových potomků.

V kruzích krajní pravice je Hess považován za mučedníka. Před mezinárodním vojenským tribunálem v Norimberku stanul jako jeden ze 24 hlavních obžalovaných, odsouzen byl k doživotnímu vězení. Čtyři desetiletí si trest odpykával v berlínském spojeneckém vězení Špandava, kde 17. srpna 1987 ve 93 letech spáchal sebevraždu. V závěti vyjádřil přání být pohřben ve Wunsiedelu, kde měli jeho rodiče letní dům a byli tam uloženi k poslednímu odpočinku.

Hess tam byl uložen až několik měsíců po smrti, když se obec domnívala, že rozruch kolem jeho osoby v neonacistických kruzích už utichl. Když ale neonacisté začali u hrobu pořádat téměř každoroční srazy, došla obci nakonec trpělivost a rozhodla se věc vyřešit i za cenu  konfliktu s pozůstalými.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Evangelická obec ve Wunsiedlu začala tím, že neprodloužila Hessovým příbuzným nájemní smlouvu místa na hřbitově; ta dosavadní měla vypršet 5. října 2011. Hessova vnučka proti tomu podala žalobu, nechtěla, aby se s pozůstatky zemřelého hýbalo. Představitel evangelické církevní obce Seisser ale s příbuznými diskrétně jednal a nakonec přesvědčil i vnučku: připustila, že i jí vadí, když je hrob její rodiny zneužíván k politickým cílům, a k exhumaci dala souhlas. Potomci se také dohodli, že Hessovy pozůstatky budou nejdříve spáleny a poté rozptýleny na širém moři, aby se pohrobkům nacistů ztížilo uctívat nějaké konkrétní místo.

Rudolf Hess
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Hess je známý především svým záhadami opředeným letem do Británie v počáteční fázi války v roce 1941. Chtěl přesvědčit britské elity, aby uzavřely mír s Německem a uvolnily Hitlerovi ruce pro válku se Sovětským svazem. Většina historiků se shoduje v tom, že Hitler o Hessově iniciativě předem nevěděl. 

Už v roce 1999 německé úřady zpopelnily a tajně pohřbily do moře ostatky Martina Bormanna, někdejšího důvěrníka nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Také v jeho případě byl tento postup veden snahou zabránit neonacistům vztyčit kdekoliv památník na Bormannovu počest.