Austrálie chce kvůli Murdochovi lépe chránit soukromí

Canberra - Australská vláda zvažuje posílení zákonné ochrany soukromí lidí v reakci na skandál kolem odposlechů médii v Británii. Nová norma by usnadnila trestní stíhání sdělovacích prostředků, místní média ale vzápětí varovala, že reforma může poškodit svobodu slova v zemi.

„V Austrálii nyní neplatí nějaké obecné právo, které by lidem zaručovalo zákonnou ochranu jejich soukromí. Skandál The News of the World a další nedávná porušení soukromého života lidí, kterého se dopustila média zde i v zahraničí, ukázaly potřebu takového zákona,“ prohlásil australský ministr vnitra Brendan O'Connor. Zdůraznil, že chce potírat jen „vážné porušení soukromí“, a vyjádřil naději, že se v novém zákoně podaří najít rovnováhu mezi svobodou tisku a právem prostých lidí na soukromý život.

V Austrálii sílí v důsledku skandálu kolem Murdocha, který se v této zemi narodil, napětí a požadavek na vytvoření vyšetřovací komise, která by prověřila působení místních médií. Australská premiérka Julia Gillardová ve středu vzkázala společnosti News Limited, australské filiálce Murdochovy mezinárodní mediální říše, že bude muset úřadům zodpovědět „vážné otázky“ ohledně její činnosti v zemi. Šéf filiálky John Hartigan se proti slovům premiérky ohradil ujištěním, že mezi News Limited a Murdochovými médii v Británii není žádná vazba.