Turisty trápí zablokovaná slovinsko-chorvatská hranice

Záhřeb - Tisíce Čechů uvízly na slovinsko-chorvatské hranici při cestě na dovolenou na Jadran. V koloně dlouhé několik desítek kilometrů stráví čeští turisté pět a více hodin. Dopravní komplikace jsou už od slovinského Mariboru. Očekávají se také kolony a delší čekání i v opačném směru - při návratu z dovolené do Česka.

Českým turistům v Chorvatsku tradičně pomáhají čeští policisté

Českým turistů v Chorvatsku už čtvrtou sezonu pomáhají čeští policisté. Pozvala je tam chorvatská vláda. Čechům mají pomoci zvládnout krizové situace a svým chorvatským kolegům zase zvládnout Čechy. Nemají sice zbraně a ani stejné pravomoce jako v Česku, zato ale mluví plynně chorvatsky. S chorvatskými kolegy tvoří společné hlídky – letos ve městech Šibenik a Omiš nedaleko Splitu. Právě sem totiž jezdí nejvíc Čechů.

Policisté tlumočí, řeší složité situace, dávají informace. Na chorvatském pobřeží jsou celé léto, vystřídají se po měsíci. Nejčastěji řeší dopravní nehody, obecně jsou podle nich ale Češi spíš oběťmi trestných činů – ať už krádeží na pláži nebo dokladů z auta.