Děti prchající před střelcem zachraňovali rekreanti na loďkách

Oslo – Tři dny po brutálním útoku Anderse Breivika na ostrově Utöya se začínají vynořovat příběhy lidí, kterým páteční odpoledne změnilo životy. Jedním z nich je i Němec Marcel Gleffe, který na pobřeží nedaleko ostrova trávil dovolenou se svou rodinou. Právě společně hovořili o výbuchu v Oslu, když zaslechli na ostrově střelbu.

Gleffe nejdřív považoval rány za ohňostroj. Po chvilce ale pochopil, že se jedná o střelbu. Vyběhl před dům a viděl, jak lidé z ostrova skáčou do vody a zoufale volají o pomoc. „Všude kolem bylo vidět hlavy ve vodě,“ popsal Němec.

Gleffe byl se svou rybářskou lodí jedním z prvních lidí, kteří se dostali na moře a začali vytahovat uprchlíky z vody a dalším házet záchranné vesty. Podotkl ale, že děti ve vodě zprvu nikomu ze zachránců nevěřily a lidé na lodích je museli přesvědčit, že nemají zlé úmysly. Nakonec nabral na loď osm dětí, víc se nevešlo. Když uprchlíky vyložil, vyrazil pro další a cestu zopakoval celkem čtyřikrát. „Bylo to jako ve snu vidět ty děti, jak říkají: 'Mě neber, nalož ty ostatní. Oni už nevydrží, já ještě ano',“ vzpomíná Gleffe.

Při pozdějších cestách pro uprchlíky ale některé z dětí viděly Breivika, jak sedí na pobřeží a střílí do vody. Zachránci se museli od té doby držet v bezpečné vzdálenosti dál od břehu. Na záchraně dětí se podíleli i další lidé trávící dovolenou na norském pobřeží. Rekreanti si navzájem volali a vybízeli ty, kteří mají lodě, aby se zapojili do záchranných akcí.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Žena se dala s Breivikem do řeči a zemřela mezi prvními

Dlouholetá organizátorka tábora Monica Böseiová se na trajektu mířícím k ostrovu dala do řeči s mužem v policejní uniformě. Byla rozrušená z bombového útoku v Oslu a chtěla si o něm popovídat s přítomným policistou. Ten byla ale konverzací očividně podrážděn. „Stál tam, mlčenlivý a strnulý. Bylo vidět, že ho ta celá konverzace obtěžuje,“ popisuje zpětně další cestující z trajektu Hakon Sandbakken.

Breivik zatřelil i ofrganizátorku táborka Monicu Böseiovou
Zdroj: ČT24

Böseiová zřejmě pochopila, že něco není v pořádku a spěchala to oznámit do tábora. Hned na to se stala jednou z prvních obětí střelce. Podle svědků ale nezemřela nadarmo. Breivik patrně musel změnit plány – poblíž zabité ženy odhodil výbušniny, které si s sebou přinesl. „Jeho plán selhal. Jinak by ty bomby odpálil,“ myslí si Sandbakken.

Norsko mělo mladíka uchránit před teroristy

Ti, kdo běsnění přežili, nikdy nezapomenou. Husajn Kazení vyvázl s rozstřílenou nohou. Teprve před dvěma lety přitom z rodného Afghánistánu uprchnul do Norska před všudypřítomným terorismem. „Schoval jsem se v lese pod molem. Najednou vidím, že pode mnou je všechno rudé. Hodně jsem se polekal. Pak mi pomohla policie. Něco takového bych v Norsku nečekal,“ přemítá Husajn.

Na ostrově Utöya byl postřelen i afghánský mladík Husejn
Zdroj: ČT24

Breivik střílel po všech. Bez rozdílu

Šílený střelec Breivik si nevybíral. Se stejnou zuřivostí masakroval Nory i cizince, děti i dospělé, křesťany i muslimy. Neušetřil ani příbuzné královské rodiny. Korunní princezna Mette-Marit ztratila nevlastního bratra. Policista Trond Berntsen trávil na ostrově dovolenou. V táboře pomáhal jako neozbrojená ochranka. Svého desetiletého syna bránil vlastním tělem a pak zkusil Breivika zastavit holýma rukama. Neměl šanci. Pro tábor ho kdysi nadchla jeho organizátorka Monica Böseiová. Teď v něm zahynuli pár kroků od sebe.