Potvrzeno: Bolívarovy ostatky jsou pravé

Caracas - Ostatky jihoamerického hrdiny a osvoboditele od španělské nadvlády Simona Bolívara jsou pravé. Potvrdilo to roční zkoumání, které nařídil venezuelský prezident Hugo Chávez. Samotnou příčinu smrti ale budou vědci dál prověřovat. Chávez se s hrdinou 19. století ztotožňuje. Tvrdí, že ho inspiroval k jeho vlastní levicové revoluci. Historici ale kontrují: Bolívar by prý jen těžko souhlasil s Chávezovou socialistickou politikou.

Přesně před rokem nechal Hugo Chávez vyzvednout rakev národního hrdiny a svého velkého vzoru Simona Bolívara a předal je vědcům. Byl přesvědčen, že osvoboditel velké části Jižní Ameriky od španělské nadvlády byl v roce 1830 zavražděn. Testy zatím potvrdily jediné - totožnost pohřbeného. „Jménem prezidenta Huga Cháveze a jeho revoluční vlády můžeme ujistit venezuelské občany, že ostatky, které uctíváme v Národním Mauzoleu, patří největšímu Američanovi a bojovníkovi za svobodu - Simonu Bolívarovi,“ prohlásil Elias Jaua, venezuelský viceprezident.

Roční zkoumání nepotvrdilo ani nevyvrátilo tuberkulózu. Právě ta se v dobových pramenech uvádí jako příčina smrti 47letého vůdce. Zůstává tak otevřená možnost, že Bolívar zemřel na otravu arzénem z léků, které mu měly podle tehdejších léčebných postupů pomoci.

Výročí Bolívarova narození bylo pro Cháveze příležitostí, jak se národu připomenout. Měl týdenní odmlku, kdy absolvoval na Kubě první chemoterapii. „Léčím se a vyléčím se. Slibuji vám to a přísahám na to v Bolívarově domě,“ řekl Chávez.

Ostatky Bolívara jsou pravé (zdroj: ČT24)