OSN otevře letecký most do Mogadiša

Mogadišo - Organizace OSN pro výživu a zemědělství dnes otevře letecký most s potravinovou pomocí pro děti v somálské metropoli Mogadišo. Východoafrické země sužuje katastrofální sucho a hladomor. Světová banka už v pondělí přislíbila pomoc půl miliardy dolarů, podle OSN je ale potřeba čtyřikrát víc.

Sucho a hladomor, které podle OSN za posledních 60 let nemají obdoby, vyhánějí z domovů desetitisíce Východoafričanů - hlavně Somálců. Největší uprchlický tábor v keňském Dadaabu je už více než čtyřnásobně přeplněný. Davy lidí proudí i do Mogadiša, kde se jim snaží pomáhat neziskové organizace. Podle nich hrozí smrt vyhladověním jednomu z deseti somálských dětí. K více než dvěma milionům Somálců se kvůli vlivu islamistů pomoc vůbec nedostane.

Katastrofální situaci řeší mezinárodní organizace: Světová banka přislíbila půl miliardy dolarů, Evropská komise 28 milionů eur. Nový balík pomoci má poskytnout jídlo hlavně těm nejpotřebnějším a zajistit také ochranu a chov dobytka v Keni, Etiopii, Somálsku a Džibutsku. „Čelíme světu, kde katastrofy jsou stále častější a drastičtější a se změnami klimatu a populačním růstem to v budoucnu bude ještě horší. Musíme udělat všechno, co je v našich silách, abychom na tyto změny připravili hlavně chudé komunity,“ prohlásila komisařka pro mezinárodní spolupráci a humanitární pomoc Kristalina Georgievová.