Klaus odmítl projít detektorem v australském parlamentu

Canberra – Prezident Václav Klaus se při cestě po Austrálii odmítl podrobit bezpečnostní prohlídce v australském parlamentu v hlavním městě Canbeře. V prostorách parlamentu má studio celostátní australská televize ABC1, která dnes chtěla s českým prezidentem udělat rozhovor. Klause bez průchodu bezpečnostním rámem do parlamentu nepustili, a protože televize z produkčních důvodů interview mimo budovu realizovat nemohla, sešlo z něj. S Klausem se během jeho australského přednáškového turné o klimatických změnách odmítla sejít i premiérka Julia Gillardová.

"Když spatřil bezpečnostní zařízení, zastavil se a řekl: 'Tamtudy neprojdu'," řekla podle serveru televize producentka pořadu Michelle Ainsworthová, která na prezidenta Klause čekala, aby ho doprovodila do studia. Prezidenta prý upozornila, že detektorem procházejí všichni, Klaus ale trval na svém. O zádrhelu Ainsworthová informovala člena ochranky parlamentu, ten ale prohlásil, že je mu jedno, o koho jde: přes detektor prý chodí každý.

Chilské pero po australsku?

"Takže jsem řekla prezidentovi, že nejsou žádné výjimky. Odpověděl: 'Neprojdu tím. Odcházím. Vracím se do hotelu. Jestli chcete se mnou udělat rozhovor, můžete ho udělat tam',„ informovala produkční. “Neřekl ani na shledanou. Prostě odešel," dodala. Server ABC k tomu v narážce na chilský incident s perem jedovatě poznamenává, že si tak český prezident nemohl odnést z budovy australského parlamentu další suvenýr.

Klaus je od minulého týdne na cestě po Austrálii, kde přednáší o svém pohledu na debatu kolem klimatických změn. Vřelého přivítání se mu ale od představitelů země nedostalo – odmítla se s ním setkat předsedkyně centrální vlády Julia Gillardová, stejně jako premiér státu Viktorie nebo předseda vlády Západní Austrálie.

„Hlavy států na oficiálních návštěvách zřejmě nemusí procházet bezpečnostní kontrolou. Ale lidé na soukromých přednáškách ano,“ uvedl na své stránce na Twitteru moderátor televize ABC Chris Uhlmann. Podle diplomatických zdrojů je protokol v takových případech velmi nejasný.

Právě soukromá povaha prezidentovy cesty vzbudila v Austrálii pozornost už den předtím. Když se bránil, že by boj s globálními změnami klimatu kritizoval, i kdyby byl na státní návštěvě. „Já neakceptuji debatu o tom, zda to je, nebo není soukromá cesta. Já nerozděluji svůj život na soukromé nebo nesoukromé činnosti,“ uvedl Klaus v australském National Press Clubu.

Podle mluvčího Hradu Radima Ochvata jsou rentgenové kontroly ve státních institucích umístěny právě kvůli bezpečnosti prezidentů a ostatních ústavních činitelů, nikoliv obráceně. „Stejně tak to probíhá u nás na Pražském hradě. Je nemyslitelné, aby hlava státu procházela bezpečnostním rámem, a už vůbec ne, pokud jde o účast v televizním vystoupení,“ uvedl Ochvat.

Klaus klimatické změny znovu označil za hromadný klam

Během svého vystoupení v National Press Clubu označil podle serveru abc.net.au klimatické změny za „hromadný klam“ a některé zastánce tohoto názoru obvinil z totalitarismu. Austrálie chce po vzoru EU zavést systém emisních povolenek, které mají těžký průmysl přinutit ke snížení emisí oxidu uhličitého (CO2). Klaus zastává názor, že CO2 není primární příčinou globálního oteplování, a proto lidstvo není na vině za klimatické změny. Boj proti nim považuje český prezident za jednu z nejnákladnějších politických chyb v poslední době.

V Austrálii zůstane prezident Klaus ještě týden a čekají ho hlavně přednášky. Na jedné z nich dostal od organizátorů malý dárek – propisku.  

Klaus dostal na návštěvě Austrálie pero
Zdroj: ČT24