Při odvykání pomůže vyměnit cigaretu za mobil

Londýn - S novou metodou odvykání kouření přišli britští lékaři: Milovníky tabáku při boji se zlozvykem podporují na míru šitými esemeskami. K pokusu se v Británii přihlásilo 5 800 kuřáků, lékaři je vybírali dva roky. Dbali mimo jiné na to, aby ve skupině byli jak lidé, kteří chtěli s kouřením přestat ze zdravotních důvodů, tak ti, u nichž převládaly důvody sociální. Všichni pak museli projít testem, který zjistil, jaká doporučení nebo jaký styl vzkazů ten který adresát nejlépe přijme. Autoři projektu ale dodávají, že esemesky fungují hlavně jako podpůrný program k ostatním metodám.

„Chuť v průměru netrvá ani pět minut. Zkus pomalu upíjet svůj drink a překonat ji.“ Tak zní jedna z povzbudivých esemesek. Jsou sice připravené na míru, jedno ale mají společné: jsou zakázány zprávy v nepřátelském duchu, protože příkazy automaticky vzbuzují odpor. Ženám tak v mobilu třeba zapípala zpráva: „Jsme tady, abychom ti pomohli. Pošleme ti tipy na cvičení, recepty na zdravá jídla a poradíme, jak posílit motivaci.“

Caroline Freeová z londýnské Školy hygieny a tropické medicíny:
„Co člověk, to jiný příběh a jiný problém. Takže jsme posílali speciální vzkazy třeba lidem, kteří se báli, že když odloží cigaretu, tak ztloustnou. Nebo se našli jedinci, kteří se obávali, jak obstojí v okruhu známých, když všichni kolem kouří. Čili zprávy byly v tomto směru osobní. Lidé zapojení do programu to vítali – říkali, že se cítili, jako by jim dodával kuráž blízký přítel.“

Lidé dostávali textové zprávy pětkrát denně po dobu pěti týdnů. V další sérii šlo o tři esemesky za den po 26 týdnů. Aby se daly výsledky objektivně posoudit, vědci posílali motivační vzkazy jen polovině účastníků. Té druhé - kontrolní - psali sice stejně často, ale šlo jen o poděkování za účast v projektu. Po šesti měsících od konce pokusu lékaři odebrali všem vzorky, aby zjistili, jestli tělo obsahuje nikotin – tedy zda klient skutečně přestal kouřit. V motivované skupině se to podařilo téměř 11 procentům lidí, kdežto z kuřáků, které mohl léčit jen placebo efekt, šlo o necelých pět procent.

Smskami proti kouření (zdroj: ČT24)

U kouření platí, že čím dříve člověk začne, tím rychleji se stává závislým. Indické děti si například první cigaretu zapalují asi v jedenácti letech a v Číně jen vloni zemřelo na nemoci spojené s kouřením pět milionů lidí. Světová zdravotnická organizace varuje, že do deseti let už to bude ročně dvacet milionů mrtvých. Právě v těchto částech světa ale může esemeskové odvykání narazit i na problém: metoda se totiž dá použít jen u gramotných klientů. Pro ty ostatní se teď vymýšlejí jiné varianty, například animované vzkazy nebo zvukové zprávy. Podle posledních průzkumů vlastní mobil dvě třetiny lidí na Zemi. Pak už hrozí jen to, že si klienti místo kouření vybudují závislost na esemeskách.