Klaus: Za nedorozumění v parlamentu může chaos a školáci

Canberra – Za důsledek organizačního chaosu a další „útok mediokracie“ označil český prezident Václav Klaus údajný incident v australském parlamentu v Canbeře, kde se v úterý podle místních médií odmítl podrobit bezpečnostní prohlídce. Ve svém vyjádření, které vyjde ve čtvrtek v deníku Právo a v jeho Zápiscích z cest, Klaus uvádí jako důvod nedorozumění zmatky v organizaci a frontu školáků, kteří měli absolvovat prohlídku před ním.

Podle australských serverů český prezident se slovy „tamtudy neprojdu“ odmítl projít bezpečnostním rámem při vstupu do budovy, kde měl poskytnout rozhovor australské televizi ABC1. Žádost o toto interview se podle Klause ale objevila zcela neplánovaně.

Klaus: Mediokracie opět zaútočila

„Ukázalo se, že to bylo televizní studio v australském parlamentu. Přijeli jsme tam, ale nikdo na nás nečekal, asi 10 minut jsme stáli před budovou, fotografovali se a říkali si, že už asi odjedeme zpátky do hotelu. Pak přišla jakási pracovnice televize a pozvala nás dále. Stáli jsme několik minut mezi asi stovkou školních dětí a teprve pak jsme objevili, že čekají na bezpečnostní prohlídku – a my s nimi. Pracovnici televize jsme řekli, že čekat nebudeme, a jestli rozhovor chtějí, ať ho udělají v hotelu, kde jsme ubytovaní. To je naprosto všechno. Nic jiného se nestalo,“ popsal Klaus. Podle svých slov by celé záležitosti dal titulek „Mediokracie opět zaútočila“.

K příhodě v parlamentní budově v úterý mluvčí Hradu Radim Ochvat uvedl, že „je nemyslitelné, aby hlava státu procházela bezpečnostním rámem, a už vůbec ne, pokud jde o účast v televizním vystoupení“.

Prezident Václav Klaus je na dvoutýdenní cestě v Austrálii; přednáší zde o svém pohledu na debatu kolem klimatických změn. Během cesty podle svých slov už absolvoval více než desítku rozhovorů pro místní média.

V zápiscích z Austrálie, zveřejněných na Klausových stránkách s datem 26. července, český prezident uznává, že o bezpečnost je třeba dbát, ale v Austrálii má prý stále nějaké problémy na letištích. „V dnešních australských novinách The Daily Telegraph je článek s nadpisem, že byla hlava státu 'přistižena při porušení bezpečnostních pravidel letiště', ale nebyl jsem to naštěstí já, ale australská hlava státu, generální guvernérka, zastupující britskou královnu. Jak tam uvádí, nebylo to poprvé. Úlevu na letišti má jen anglická královna a papež, i když se mi zdá, že se společností Quantas nelétají a mají vlastní letadlo,“ píše prezident.

Václav Klaus
Zdroj: www.klaus.cz