Američtí vědci s žalobou kvůli kmenovým buňkám neuspěli

Washington – Americký soud dnes zamítl další žalobu, která požadovala zákaz užívání federálních peněz na výzkum embryonálních kmenových buněk. Jde o další vítězství vlády Baracka Obamy, která státní podporu výzkumu kmenových buněk před dvěma lety schválila. Stejným výsledkem totiž skončil jiný soudní proces letos v dubnu.

Státní podporu výzkumu napadli vědci James Sherley a Theresa Deisherová. Podle nich je vládní politika v rozporu se zákonem z roku 1996, který zakazuje užívat federální peníze pro činnosti, které mohou zranit lidské embryo. Soud ale takový výklad odmítl. Státní podporu totiž mohou využívat pouze společnosti, jež pracují s embryi, která nebyla využita při umělém oplodnění a jejichž odběr i skladování byly placeny ze soukromých fondů.

Sherley a Deisherová napadli státní podporu pro výzkum embryonálních kmenových buněk už dříve s tím, že granty určené na výzkum embryonálních kmenových buněk omezují rozsah finanční podpory pro výzkum běžných kmenových buněk. S žalobou ale neuspěli.

Kmenové buňky jsou zvláštním druhem buněk, které se mohou množit a proměnit v libovolný typ specializovaných buněk libovolného orgánu. Podle některých vědců se dá nejlépe pracovat s embryonálními kmenovými buňkami, které se získávají z lidských zárodků, jež nebyly využity v rámci umělého oplodnění.

Podle názoru americké vlády mohou embryonální kmenové buňky přispět k léčení chorob, s nimiž si současná medicína neví rady – například s poškozením míchy nebo s Parkinsonovou chorobou. Odpůrci výzkumu embryonálních kmenových buněk ale zdůrazňují, že kvůli získávání těchto buněk jsou ničeny lidské zárodky. Z tohoto důvodu také vláda bývalého prezidenta George Bushe státní podporu výzkumu těchto buněk neumožňovala.