Smrt 21 československých důstojníků byla 55 let tajemstvím

Bratislava – Po více než padesáti letech mlčení se 21 československých vojáků, obětí letecké nehody ze 3. července 1956, dočkalo památníku. Komunistický režim neštěstí poblíž Lomu nad Rimavicou utajil. Dva svědci se ale umlčet nedali a pátrali v archivu.

Po 55 letech se oběti letecké tragédie dočkaly památníku a posvěceného kříže. Během pietní vzpomínky se všemi vojenskými poctami proletělo nad místem nehody letadlo – stejnou trasou a ve stejném čase jako před 55 lety – 3. července 1956. „Chtěli jsme, aby pozůstalí věděli, kde jejich nejdražší – manželé, otcové a bratři – přišli o život,“ říká kronikář Lomu nad Rimavicou Ludovít Kubiš.

Místo i okolnosti nehody ukryl komunistický režim do tajných spisů, které by bez dvou pamětníků zůstaly zapomenuty v archivech. Starosta a kronikář Lomu několik let pátrali na vojenských úřadech. „Jako chlapec jsem sem přiběhl mezi prvními. Viděl jsem vrtuli letadla a roztrhaná těla. Mám to stále před očima,“ vzpomíná starosta Lomu Vladimír Vetrák.

Letadlo Dakota
Zdroj: ČT24

Americké letadlo Dakota odstartovalo z pražských Kbel. V Pardubicích nabralo 14 důstojníků. Pak letoun nabral směr na slovenský Prešov. Podle svědků se vynořil během špatného počasí z mraků a něco z něj padalo. Pak přišel náraz a smrt všech na palubě – 15 důstojníků a 6 členů posádky.

Utajování havárie dalo mnoho prostoru pro spekulace. Historici ale po prostudování dokumentů veškeré konspirační teorie odmítají. „Havárii letadla zapříčinily špatné povětrnostní podmínky a nezkušená posádka,“ tvrdí ředitel Vojenského historického archivu Miloslav Čaplovič.

Vzpomínka na oběti havárie u Lomu nad Rimavicou
Zdroj: ČT24

Zbytky letadla nacházejí lidé na místě havárie ještě dnes. Pozůstalí po obětech ale celé roky nevěděli, kde jejich blízcí vlastně zemřeli. Dozvěděli se to až teď. „Do dnešních dní jsem jenom věděla, že se to stalo na Slovensku. Kdosi mi tehdy řekl, že to bylo při bouřce,“ říká manželka kapitána letadla Věra Holmanová.

Krátce po tragédii policie místo havárie uzavřela a zakázala přístup k vraku letounu. Od té doby již místní žádné informace o nehodě nedostali a komunistický režim o ní mlčel. Nehoda přitom patří mezi desítku největších leteckých katastrof v historii Československa.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)