Osm mrtvých při srážce lodí v Moskvě

Moskva - Nejméně osm lidí zahynulo v noci na dnešek při srážce výletního člunu s nákladní lodí na řece Moskvě v centru ruského hlavního města. Bilance ještě není konečná, jeden člověk se dosud pohřešuje. Výletní plavidlo v 00:58 moskevského času (22:58 SELČ) narazilo do nákladní lodi kotvící u nábřeží a potopilo se. Za srážku prý může lidská chyba a porušení předpisů. Většina ze 16 lidí na palubě prý byli turisté z Turecka a ze Spojených států, podle televize Rossija 24 šlo o výletníky z Volgogradu. Do záchranných prací se zapojili potápěči.

Majitel lodi se v minulosti musel již třikrát zodpovídat za to, že na palubu pustil více než povolených deset lidí. Dosud není jasné, zda se tentokráte sám nenacházel na palubě jako kapitán a zda při neštěstí také nezahynul.

Nákladní loď byla z místa odtažena a výletní člun je na dně řeky v asi třímetrové hloubce, odkud má být zřejmě ještě během dneška vyzdvižen. Na místo již dorazil plovoucí jeřáb.

Před třemi týdny se na řece Volze nedaleko Kazaně v bouři potopila výletní loď Bulgarija. Nehodu, která se stala nejhorším říčním neštěstím v Rusku od roku 1983, přežilo jen 79 z 201 lidí na palubě.

Mezitím se další lodní neštěstí přihodilo na Oněžském jezeru u Petrozavodska na severozápadě Ruska, kde dva lidé utonuli, když se jejich loď převrátila.

Srážka lodí na řece Moskvě
Zdroj: ČT24