Afghánskému boxerovi talent nestačí

Kábul - Afghánská vláda odmítla tvrzení Pentagonu, že část ze zahraniční pomoci přesahující 2 miliardy dolarů skončila v rukou povstalců z hnutí Tálibán. Informace o zneužívání miliardových částek ale potvrzují i interní studie Severoatlantické aliance a další zdroje. Vládní korupce, která je doslova všudypřítomná, má přímý vliv i na životy obyčejných Afghánců.

Jednadvacetiletý Mustafa platí v afghánském boxu ve váhové kategorii do 56 kilogramů za velký talent. Na olympiádě zemi reprezentovat nemohl – nesehnal totiž sponzora. „Někteří boxeři z národního týmu si prostě olympijské doporučení koupili,“ lituje Mustafa.

On nikoho štědrého nenašel. Na členství v afghánském olympijském týmu tedy mohl zapomenout. Navíc musí pracovat, aby uživil rodinu. Vstává v pět, jde do mešity a následně do posilovny. Po snídani zamíří do autoopravny. „Neměl bych trénovat a zároveň tady pracovat. Ale nemám na výběr. Musím stihnout obojí,“ říká mladý boxer.

Mustafu chválí i jeho šéf i otec, který pozval zahraniční novináře do svého domu: „Nemám dceru a on své matce pomáhá, jako by byl dcerou. Pracuje taky jako dobrovolník v mešitě. Jsem na něj pyšný.“

Sponzor, který by Mustafovi umožnil trénovat na olympiádu, je i přes mladíkovu píli v nedohlednu. Nadaný boxer věří, že jeho snahu ocení aspoň někdo v cizině.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)