Mexická policie dopadla velkou drogovou rybu a 1500násobného vraha

Mexiko – Na 15 stovek vražd má na svědomí jeden z mexických drogových bossů a bývalý policista José Antonio Acosta Hernández, známý jako El Diego. Policie ho v pátek dopadla v severomexickém státě Chihuahua společně s jeho osobním strážcem a prezident Felipe Calderón akci označil za největší úder organizovanému zločinu v pohraničním městě Ciudad Juárez za poslední dva roky.

Třiatřicetiletý Hernández se při výslechu policii přiznal, že osobně nařídil likvidaci asi 1 500 lidí v rámci války mexických drogových gangů. Údajně vedl skupinu zločinců, kteří terorizovali Ciudad Juárez a vybírali od místních obyvatel výpalné. Policisté mu mimo jiné přičítají odpovědnost za loňský masakr 15 lidí na soukromé oslavě narozenin nebo za vraždu několika zaměstnanců amerického konzulátu.

Hernández dobře zná muže zákona, protože mezi ně sám kdysi patřil. Později se stal klíčovou postavou drogového gangu policejních přeběhlíků La Línea, který kontroluje část pašeráckých cest do USA. Velel skupině zabijáků a nařídil odstranit 1 500 lidí. Silným motivem k jeho dopadení byla žádost prokuratury ze sousedního Texasu v USA. Podle protidrogového oddělení mexické policie vyšetřování naznačuje, že El Diego zosnoval vraždu tří lidí s vazbami na americký konzulát v Ciudad Juarézu z loňského 13. března. Ozbrojenci tehdy zastřelili v autě těhotnou pracovnici konzulátu, jejího amerického manžela a muže jedné další úřednice. Sedmiměsíční dcerka prvního páru masakr přežila na zadním sedadle.

Zatčení Josého Hernándeze a jeho osobního strážce
Zdroj: ČT24

Mexické úřady byly ochotny za informace vedoucí k dopadení El Diega zaplatit jeden a čtvrt milionu dolarů. Podle nich je největší lapenou rybou z vražedných gangů za poslední dva roky. Policie věří, že Hernándezovo zatčení oslabí drogový kartel ze Ciudad Juárezu a pomůže alespoň částečně omezit násilí ve městě, které je považováno za jedno z nejnebezpečnějších na světě. Úlohu slábnoucího kartelu postupně přebírá drogový gang Sinaloa.

Mexický prezident Felipe Calderón vyhlásil po nástupu do úřadu válku drogovým kartelům, bezpečnostní situaci v zemi se mu ale stabilizovat nepodařilo. Za posledních pět let bylo v souvislosti s drogovým násilím zabito na 40 tisíc lidí. Kartely bojují mezi sebou o nejlukrativnější pašerácké stezky do USA i proti policistům a vojákům, kteří se snaží jejich činnosti bránit.