Rada bezpečnosti se kvůli Sýrii nemůže dohodnout

Damašek - Rada bezpečnosti OSN zatím násilí v Sýrii neodsoudí. Její členové se na příslušné rezoluci po hodinovém jednání nedohodli. Syrská vládní vojska s tanky přitom už od neděle útočí na město Hamá, zemřelo tam přes sto lidí. V Sýrii se střílelo i v noci, policie zabíjela na předměstí Damašku. Podle lidskoprávních organizací při nepokojích od neděle zahynulo na 150 lidí.

Výstřely v noci padly přímo na východním předměstí metropole Damašku. Podle místních obyvatel zemřelo při zásahu policie nejmíň šest lidí. Další desítky utrpěly zranění. „Lidé vyšli do ulic po večerních modlitbách. Auta a náklaďáky a policisté se samopaly vtrhli do čtvrti Erbin kolem půlnoci, pak vyrazili do ulic a začali střílet,“ popsal obyvatel Damašku.

Syrská armáda večer znovu ostřelovala i město Hamá. Vládní vojska tu dnes přeskupila své pozice. Je teď blíž k městskému centru a obytným čtvrtím. Přímo ve středu sedmsettisícového města je podle opozičních aktivistů rozmístěno osm tanků a několik obrněných transportérů. Jednu z městských čtvrtí ráno ostřelovali vojáci z těžkých kulometů. Minometný granát dopadl na budovu městského soudu v centru.   

Podle syrských aktivistů navíc tanky po dvoutýdenním obléhání pronikly i do východosyrského města Abú Kamál a do dalšího města Zabadání u hranic s Libanonem. 

Novou vlnu násilí tvrdě kritizují Německo, Francie, Británie i Rusko. Kvůli tomu, že zásah přišel večer před začátkem ramadánu, se ozvaly i muslimské země. Sankce proti nejvyšším představitelům režimu rozšířila Evropská unie. Rada bezpečnosti OSN ale zatím není schopná shodnout se na textu rezoluce proti syrskému režimu. 

Hodinová schůzka za zavřenými dveřmi byla k ničemu. Radě se nepodařilo zformulovat text rezoluce odsuzující akce syrského režimu. Členové se nemůžou dohodnout, zda schválí text rezoluce navržený západními státy, nebo zvolí mírněji formulovaný dokument.

Předseda sboru náčelníků štábů americké armády generál Mike Mullen na závěr své návštěvy v Iráku prohlásil, že Spojené státy se v Sýrii nebudou angažovat vojensky. Vyzval Damašek k urychlenému ukončení násilí. Vojenskou intervenci vyloučila v pondělí i Británie.