Chaos na čínských silnicích má zklidnit „akce Kryštof“

Peking - Čínská vláda už má dost tragických dopravních nehod a hodlá s černými statistikami něco udělat. Ročně v Číně zemře při autonehodách na silnicích 80 tisíc lidí. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že mrtvých může být až 250 tisíc. V zemi proto začíná dvouměsíční kampaň na podporu bezpečnosti v dopravě. Na silnicích bude hlídkovat víc policistů. V první fázi se zátah zaměří na kontrolu autobusů, kamionů, školních autobusů a vozidel, která přepravují nebezpečné materiály.

V Číně došlo v poslední době k vážným nehodám, a to jak na silnicích, tak i na kolejích. V červenci se srazily dva vysokorychlostní vlaky, nehodu nepřežilo 41 lidí. Přes čtyři desítky osob zemřelo i při nehodě přeplněného autobusu v centrální Číně. A vláda už toho má dost. Proto na vozovky posílá víc policistů. 

A že to je opravdu nutné, potvrdil i zpravodaj ČT v Číně Tomáš Etzler. „Na dálnicích se běžně předjíždí v plné rychlosti v odstavných pruzích, když jsou víceproudé silnice bez mantinelu, řidiči často předjíždějí hluboko na levé straně,“ popisuje. 

„Většina Číňanů umí s autem hýbat, a ne ho řídit,“ tvrdí také. Problém je v tom, že ještě před několika lety, jezdila většina Číňanů na kole, zatímco dnes má skoro každý auto. Jenže v zemi podle Etzlera není dostatek kvalitních autoškol a instruktorů. Když sám v jedné z autoškol natáčel, zjistil, že řidiči trénují jízdu pouze na hřišti, a vůbec ne přímo v ulicích.  

Světová zdravotnická organizace označuje dopravní statistiky v Číně za alarmující a chce proto Pekingu pomoci s lepší výukou budoucích řidičů.