Ve Fukušimě naměřili smrtelnou radiaci

Tokio - Provozovatel poškozené jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku oznámil, že v komplexu naměřili extrémně vysoké hodnoty radiace, a to až trojnásobek dosavadního maxima. Pokud by člověk v takovém prostředí strávil 60 minut, zemřel by do několika týdnů. Zdroj záření se hledá v troskách mezi reaktory 1 a 2. Vláda a provozovatel tvrdí, že stabilizační práce v elektrárně zničené 11. března zemětřesením a vlnou tsunami pokračují podle plánu. Desetitisíce lidí se ale pořád nemůžou vrátit domů.

Společnost TEPCO v pondělí uvedla, že u paty ventilačního komína, který se nachází mezi dvěma reaktory fukušimské elektrárny, naměřili radiaci přesahující 10 sievertů za hodinu, což jsou smrtelné hodnoty záření. 

Firma TEPCO měřila radiaci na dálku. Zda ale na místě není záření ještě horší, TEPCO zatím neví, protože přístroj, který byl na místě, zachytí záření maximálně o 10 sievertech. 

Firma i přes toto zjištění ujistila, že stabilizace poničené elektrárny pokračuje podle plánu. „S rekonstrukčními pracemi v elektrárně ve snaze splnit stanovené termíny a cíle by se proto nemělo spěchat, poněvadž by to mohlo dělníkům ublížit. Překonali jsme bezprostřední krizi a nějaká zdržení by měla být přípustná,“ upozornil nicméně Kendži Sumita, profesor na ósacké univerzitě, který se specializuje na jaderné inženýrství.

Kvůli radiaci zakazuje Japonsko dodávky hovězího
Zdroj: ČT24

Zákaz dodávek hovězího platí už pro čtyři prefektury

Vláda dnes rozšířila zákaz na spotřebu hovězího ze dvou dalších prefektur Iwate a Točigi, ležících severně a jižně od Fukušimy, chovatelům skotu slíbila kompenzace. Oblasti přímo i nepřímo postižené březnovou katastrofou ale čekají další těžké měsíce. Zákaz dodávek hovězího platí už pro čtyři prefektury. Radioaktivní Cesium v mase z Točigi potvrdily testy hygienického měření. Chovná stáda jsou přitom od místa nukleární havárie vzdálená více než sto padesát kilometrů.

Novou perspektivu katastrofy z 11. března mezitím návštěvníkům nabízí Tokijské muzeum vědy. Šestimetrová zeměkoule zobrazuje zemětřesení a obří tsunami tak, jak asi byly vidět z kosmu.

Zeměkoule, která ukazuje zemětřesení v Japonsku
Zdroj: ČT24