Itálie udělala první krok k zákazu burek a nikábů

Řím - Itálie dnes vykročila k tomu, aby se po Francii a Belgii stala třetí evropskou zemí, která ženám zakáže na veřejnosti nosit muslimské burky, nikáby a další oděvy halící tvář. Návrh příslušného zákona schválil ústavní výbor parlamentu. Norma upravuje dosavadní několik desítek let starý právní předpis, který lidem z bezpečnostních důvodů zapovídá nosit na veřejnosti masky a další doplňky skrývající obličej. Pokud zákon parlament schválí, budou ženám, které ho poruší, hrozit pokuty ve výši 100 až 300 eur. Ten, kdo ženu přinutí zakrývat si obličej, bude čelit pokutě 30 000 eur a až dvanáctiměsíčnímu vězení.

Od letošního dubna si nesmějí ženy na veřejnosti zakrývat obličej ve Francii a od konce července také v Belgii. Kromě těchto dvou zemí obdobná opatření platí lokálně i jinde v Evropě, včetně Itálie, Británie, Lucemburska či Španělska. Kvůli tlaku populistů nyní celostátní zákaz zvažuje Nizozemsko.

Burka zakrývá celé tělo i obličej, přes který je mřížka.
Nikáb zakrývá telo i obličej, s výjimkou očí.
Čádor zakrývá tělo, odhaluje ale celou tvář.
Hidžáb je šátek, který zakrývá vlasy a krk.

Itálie je převážně katolickou zemí, kde žije malá muslimská menšina. Odhaduje se, že si zde obličej zakrývají asi tři tisíce žen. Místní muslimská obec o chystaném zákonu tvrdí, že je nespravedlivý a že porušuje osobní svobodu.

Muslimky v burkách
Zdroj: ČTK/AP/Fraidoon Pooyaa