Na neukázněné řidiče jedině tankem

Vilnius - Drsný způsob boje s neukázněnými řidiči zvolil starosta Vilniusu Arturas Zuokas. Špatně zaparkovaný mercedes bez pardonu před kamerami pro výstrahu přejel obrněným transportérem. „Tank je nejlepší nástroj na vyřešení problému špatného parkování. Takhle dopadne vaše auto, pokud nebudete parkovat podle pravidel,“ varuje v klipu 43letý politik; následně zamete ulici a pruhem pro cyklisty odjíždí pryč.

Zuokas spot natočil pro zábavný pořad švédské televize. Jeho mediální poradci ale záběry využili k reklamní kampani proti špatnému parkování. Starosta je vášnivý cyklista a už řadu let prosazuje volné cyklostezky a ekologickou dopravu. Že jde o naaranžovanou scénu, je zjevné i z reakce potrestaného řidiče, který starostovi děkuje za udělenou lekci. Zničený mercedes přitom zakoupila sama radnice. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Špatné parkování je v litevskou metropoli velký problém. Obyvatelé města jsou prý znechuceni auty, často luxusními, která parkují na místech, kde nemají co dělat - třeba na stezkách pro cyklisty, na chodnících nebo na přechodech. „Jako by někdo, kdo má více peněz a více aut, měl ve městě více práv,“ řekl Zuokas deníku 15 Minučiu.

Arturas Zuokas je nepřehlédnutelnou postavou litevské politiky. V pouhých 32 letech se stal historicky nejmladším starostou Vilniusu a město vedl sedm let, než si na jedno funkční období odskočil do parlamentu. Od letošního dubna už je ale zase zpátky na radnici.