Suchu a hladu už v Somálsku padlo za oběť 30 tisíc dětí

Mogadišo - Sucho a hlad v Somálsku podle odhadů USA zabily více než 29 tisíc dětí mladších pěti let. Výboru amerického Kongresu to dnes řekla zástupkyně amerického vládního úřadu pro humanitární pomoc Nancy Lindborgová. V rámci nynější potravinové krize ve východní Africe je to poprvé, kdy byla konkrétnější bilance obětí zveřejněna. Část Somálska kvůli katastrofálnímu suchu sužuje hladomor a tisíce lidí prchají do okolních států. Česká organizace Člověk v tísni nově objevila ve východoetiopském spolkovém státě Somali asi šest tisíc uprchlíků, které ohrožuje hlad a podvýživa.

USA odhadly počet dětských obětí na základě průzkumů výživy a úmrtnosti ověřených americkými úřady pro kontrolu a prevenci nemocí. Čísla se vztahují na oblast jižního Somálska v uplynulých třech měsících. OSN dosud uváděla, že kvůli katastrofálnímu suchu v Somálsku zahynuly desetitisíce lidí. Asi 640 tisíc somálských dětí je podle OSN těžce podvyživených a počet mrtvých nemusí být konečný.

OSN ve středu prohlásila další tři části Somálska za oblasti hladomoru. Stav hladomoru, jak ho definuje OSN, tak nyní celkem platí v pěti somálských oblastech. Z celkem 7,5 milionu obyvatel této zbídačelé východoafrické země podle OSN humanitární pomoc naléhavě potřebuje 3,2 milionu Somálců.

Člověk v tísni objevil šest tisíc uprchlíků

Člověk v tísni, který v etiopském státě Somali působí ve dvou oblastech, se u města Kelafo nedaleko hranice se Somálskem chystal poskytnout pomoc asi 1 500 neregistrovaným uprchlíkům. Při průzkumu v místech ale objevil skupinu asi 6 000 uprchlíků, jejichž situace je prý vážná. Podle mise v oblasti denně přibude pět až šest rodin prchajících před hladomorem, většinou žen a dětí. Usedlíci nově příchozí nejdřív podporovali, teď ale nemají z čeho čerpat. Asi 40 procent přicházejících dětí je podle mise vážně podvyživených. Oblast je navíc špatně přístupná, což komplikuje dodávky pomoci.

Člověk v tísni je jednou z několika organizací v ČR, která se v aktuální potravinové krizi v zemích takzvaného Afrického rohu angažuje. Na pomoc lidem prchajícím před hladomorem podle prohlášení ČvT zatím vybrala 7,8 milionu korun a ze svého humanitárního fondu uvolnila dva miliony korun.