Sonda Juno míří k Jupiteru

Miami - Americká družice Juno dnes odstartovala na svou šestiletou misi, jejímž cílem je prozkoumat planetu Jupiter. Získat má nové poznatky nejen o současné podobě největší planety naší sluneční soustavy, ale taky o jejím vzniku. K Jupiteru se robotický průzkumník dostane v roce 2016, pak bude kolem planety kroužit asi rok.

Dva týdny potom, co na floridském mysu Canaveral přistál poslední raketoplán Atlantis, startuje NASA novou misi. Nosná raketa Atlas 5 se sondou Juno se z floridského mysu Canaveral vznesla v 18:25 SELČ. Jde o dosud nejvzdálenější vesmírnou misi zařízení, které je poháněno sluneční energií. Sondu s třemi solárními panely čeká po odpoutání od nosné rakety pouť daleká 3,2 miliardy kilometrů.

„Pomůže odpovědět na základní otázky naší sluneční soustavy, tedy jak Jupiter vznikl, jak se vyvíjel, co se v soustavě stalo a co vedlo až ke vzniku Země. Jupiter je největší a nejtěžší ze všech planet. Všechno, co se ve vesmíru událo, bude v jeho složení zachycené,“ říká vedoucí mise Juno Scott Bolton.

Juno má na palubě devět přístrojů včetně širokoúhlé kamery, která bude na Zemi posílat fotky. Sonda má hlavně zkoumat obsah vody v atmosféře planety a zjistit, jestli má Jupiter pevné jádro. Kromě toho má Juno za úkol prozkoumat jeho obří magnetické pole. Energii bude čerpat ze tří devítimetrových solárních panelů připomínajících lopaty větrného mlýna.

„Získáme z Jupiteru vzorky. Budeme vědět, jak vypadá, z čeho je vlastně složen. A to nám pomůže porozumět tomu, co se stalo kdysi dávno a co vedlo až k nám lidem,“ dodává Bolton. Jupiter je totiž první planetou, která se utvořila po vzniku Slunce, takže obsahuje obrovské množství materiálu z počátků sluneční soustavy. Obří planetu z 90 procent tvoří vodík a nemá pevný povrch.