Izrael ochromila další vlna protivládních demonstrací

Tel Aviv – Do ulic izraelských měst se dnes večer vydaly desetitisíce lidí, aby protestovaly proti vysokým nákladům na bydlení a za vyšší státní výdaje do sociálních programů. Demonstrace navazují na protest z minulé soboty, kterého se zúčastnilo na 100 tisíc lidí. Lidé mávají prapory, tlučou do bubnů a vykřikují hesla „Nájem není luxus“ a „Za sociální spravedlnost“.

V centru Tel Avivu se večer shromáždily desetitisíce lidí, organizátoři protestu doufají, že do ulic se vydá až 200 tisíc nespokojenců. V Jeruzalémě se demonstranti sešli před rezidencí předsedy vlády Benjamina Netanjahua, v Tel Avivu se soustředili u ministerstva obrany a dalších vládních budov. Demonstrace začaly už v červenci v centru Tel Avivu, kde si na rušném místě skupina studentů postavila několik stanů na protest proti vysokým cenám stavebních pozemků. K protestu se postupně přidávali další lidé a stanová městečka začala vyrůstat i v dalších izraelských městech.

Původně nevelký protest studentů se změnil ve vážné ohrožení Netanjahuovy vlády. Na výzvy ke zlepšení bytové situace se nabalovaly další požadavky – lékaři chtějí lepší pracovní podmínky, učitelé lepší pracovní smlouvy a stavební dělníci vyšší mzdy. Kromě snížení nájemného, jehož výše během posledních tří let stoupla o 40 procent, žádají demonstranti snížení daní pro příslušníky střední třídy a zvýšení daní pro bohaté, zlepšení péče o matky s dětmi a vyšší výdaje státu do školství.

Protesty v Izraeli
Zdroj: ČT24

Izraelský parlament ve snaze vyjít požadavkům vstříc ve čtvrtek schválil novelu stavebního zákona, jejímž cílem je snížit náklady na bydlení a urychlit bytovou výstavbu. Vláda se rovněž rozhodla zmrazit ceny benzinu a uvolnit trh některých potravin pro dovoz ze zahraničí, aby rozšířila konkurenci výrobců a snížila ceny. Poradce premiéra Roni Sofer dnes oznámil, že Netanjahu v neděli sestaví zvláštní ministerský tým, který má vypracovat pracovní plán vládních akcí s výhledem do září.

Sociální nůžky jsou doširoka rozevřené

Izraelská televize, která dnes večer divákům ukázala ulice zaplněné tisíci demonstrantů, popisuje protest jako ozvěnu lidových revolucí, jež od počátku roku zachvátily nedaleké arabské země. Analytici označují Izrael za stát s možná největšími sociálními rozdíly v rozvinutém světě. Zatímco průměrný plat v Izraeli se pohybuje kolem 2 500 dolarů (42 tisíc korun), plat učitelů a sociálních pracovníků je nižší než 2 000 dolarů (33 tisíc korun). Nájemné třípokojového bytu přijde v centru Jeruzaléma na 1 500 dolarů (25 tisíc korun) a v Tel Avivu je ještě vyšší. Byt o rozloze 100 metrů čtverečních stojí ve slušné jeruzalémské nebo telavivské čtvrti 600 tisíc dolarů (přes 10 milionů korun).

Ekonomičtí experti varují, že dramatické zvýšení rozpočtových výdajů si Izrael nemůže dovolit. Podle odhadů izraelských ekonomů by vláda na uspokojení všech požadavků demonstrující mládeže potřebovala nejméně 60 miliard šekelů (296 miliard korun). „Neexistuje žádné kouzelné řešení, které by Izrael zbavilo problémů během jednoho nebo dvou dnů,“ komentoval situaci šéf izraelské státní banky Stanley Fischer.