Šest křížků nevadí: 166 kilometrů za 60 hodin a bez klece

Havana – Jednašedesátiletá americká plavkyně Diana Nyadová zahájila na Kubě pokus o přeplavání Floridského průlivu. Jako první člověk na světě chce přeplavat 166 kilometrů dlouhou trasu bez ochranné klece. V této oblasti se vyskytuje hodně žraloků a chránit ji bude elektrické pole, které bude vytvářet 45členný doprovodný tým. Nyadová se poprvé pokusila přeplavat průliv v roce 1978, tehdy ale její úsilí překazily velké vlny a silné mořské proudy.

Nyadová, která trénovala ve vodách Karibského moře, vyjádřila před skokem do moře v Havaně přesvědčení, že plavba bude úspěšná. Voda i vzduch měly podle ní výborné podmínky. Průliv by měla přeplavat za 60 hodin a na břeh vystoupit na floridských ostrovech Keys.

Plavkyně podle svých slov o tomto pokusu snila již dlouho. Doufá, že v případě úspěchu bude inspirací pro lidi ve svém věku. „Šedesátka je nová čtyřicítka… Jsme mladší generace nežli šedesátníci, kteří tu byli před námi,“ upozornila. Zároveň označila akci za „symbolický moment“ pro porozumění mezi Spojenými státy a Kubou. Z plavby vznikne i filmový dokument.

Nyadová chce každých 45 minut udělat dvacetivteřinovou přestávku, během níž doplní tekutiny. Každou hodinu a půl bude dvě minuty odpočívat – sní přitom kousek chleba nebo si dá lžičku burákového másla. Druhý den plavby si dá i horkou čokoládu, aby zabránila podchlazení. To hrozí, přestože moře by mělo mít teplotu kolem 30 stupňů Celsia.

Diana Nyadová zahájila na Kubě pokus o přeplavání floridského průlivu
Zdroj: ČT24

Nyadová se poprvé pokusila o přeplavání průlivu v roce 1978 ve svých 28 letech. Tehdy plavala v ochranné kleci, ale po 42 hodinách jí mořské proudy v dokončení zabránily. Následujícího roku stanovila světový rekord v plavání na otevřeném moři bez klece, když přeplavala 165 kilometrů mezi Bahamami a Floridou.