Prvovýstup na Mont Blanc znamenal počátek horolezectví

Chamonix (Francie) – Nejvyšší vrchol Alp Mont Blanc (Bílá hora) dlouho odolával lidským snahám o zdolání. Vůbec poprvé horu vysokou 4 810 metrů (podle měření z roku 2009), vypínající se nad nynějším francouzským lyžařským střediskem a tehdejší vesničkou Chamonix, pokořili 8. srpna 1786 lékař, rodák z Chamonix, Michel-Gabriel Packard a místní horal Jacques Balmat. Tento výstup vstoupil do dějin jako první opravdu horolezecký počin. Jedná se o významný a nesporně přelomový výstup v historii světového alpinismu, ukázal lidské možnosti a odstartoval výstupy na všechny ostatní alpské vrcholky.

Jednalo se o výstup inspirovaný poměrně vysokou odměnou, kterou vypsal švýcarský profesor Saussure. O výstup se pokusilo několik obyvatel Chamonix, ale i ženevští dobrodruzi a angličtí gentlemani. Úspěšnými se nakonec stali místní rodáci Balmat a Packard. Výstup je podle serveru Horolezecká abeceda po letech opředen mnoha mýty, které však z pohledu dneška nejsou moc podstatné. Důležité je, že se výstup podařil, odměna byla vyplacena. 

Dominanta Savojských Alp, která leží na francouzsko-italských hranicích, byla dlouhou dobu označována za nejvyšší v Evropě. Podle geopolitických stanov Rady Evropy je ale součástí starého kontinentu sahajícího hluboko do ruského území i Kavkaz, kde se tyčí hned čtyři hory vyšší než v pořadí pátý Mont Blanc. Nejvyšší horou je tedy Elbruz s oficiální výškou 5 642 metrů.

O první ženský výstup na „Krále Alp“ se postarala Marie Paradisová 14. července 1808.