Velrybí drobeček je na svobodě a hledá mámu

Brisbane - Záchranářům na australském Zlatém pobřeží se podařilo zachránit uvízlé mládě keporkaka. V písku vykopali kanál, s jehož pomocí se jim podařilo zvíře vrátit zpět do moře. Velrybí mládě je staré dva týdny a váží 1,5 tuny. Zřejmě se ztratilo matce, kterou se ale záchranářům nepodařilo najít. Nyní budou pozorovat, jestli ji najde samo mládě.

Mladý keporkak si na pláži přilehl ploutev, což jej oslabilo. Pokud jej do pěti dnů nenakrmí jeho matka, zřejmě uhyne, vyslovil obavy vedoucí záchranných prací Trevor Long z nedalekého mořského parku Sea World. Tito mořští savci mohou komunikovat na desítky kilometrů, takže pokud je matka 20 i 30 kilometrů daleko, stále je možné ji najít, uvedl Long.

Pláže Austrálie a především Nového Zélandu patří k místům s největším výskytem uvázlých kytovců. Většinou se k pevnině dostanou během migrace z antarktických vod.

Uvízlé mládě keporkaka v Austrálii
Zdroj: ČT24

Mládě uvízlo na Zlatém pobřeží v pondělí ráno. O 12 hodin později už bylo znovu ve svém přirozeném živlu. Do jeho záchrany se zapojilo na 50 lidí.