Další afghánská havárie vrtulníku NATO - tentokrát bez obětí

Kábul - Druhý vrtulník NATO během posledních tří dní dnes havaroval v Afghánistánu; nehoda si podle dostupných informací nevyžádala žádné oběti a některé agentury o ní informují jen jako o „tvrdém přistání“. Příčina se vyšetřuje; v dané oblasti provincie Paktíja ale podle všeho žádná povstalecká aktivita neprobíhala. NATO mezitím připustilo, že sobotní pád vrtulníku, v němž zahynulo 38 lidí včetně 30 elitních amerických vojáků, způsobila palba Tálibánu. To je nejhorší zaznamenaná ztráta pro koaliční jednotky při jednotlivém incidentu za posledních deset let.

Povstalecké islámské hnutí Tálibán tvrdí, že vrtulník CH-47 Chinook v sobotu sestřelilo. Také nejmenovaný oficiální činitel ve Washingtonu uvedl, že se zdá, že vrtulník byl sestřelen. I Severoatlantická aliance v dnešním prohlášení připustila, že vrtulník v sobotu sestřelili povstalci z Tálibánu.

Sobotní operace začala jako pátrací akce po vůdci Tálibánu odpovědném za povstalecké operace v údolí Tangi v provincii Vardak, uvádí se v prohlášení NATO. Koaliční síly údajně spatřily několik povstalců vyzbrojených raketovými granátomety a samopaly a požádaly o posily. Na pomoc jim přiletěl vrtulník s americkými a afghánskými vojáky a jedním tlumočníkem, jeden z povstalců na něj údajně zahájil palbu, sdělilo NATO.

V Afghánistánu havaroval další vrtulník (zdroj: ČT24)

Letošek je zatím nejkrvavější od začátku afghánského tažení a bezpečnostní situace v zemi se zhoršuje. Od začátku roku bylo v Afghánistánu zabito už nejméně 383 zahraničních vojáků, z toho téměř 50 během prvního srpnového týdne. Znepokojující nárůst vojenských obětí má paralelu i v rekordním počtu zabitých afghánských civilistů, kteří nadále nesou největší tíhu války, do níž Afghánistán čím dál tím víc zabředává navzdory tvrzením o úspěších hlásaných z obou stran konfliktu.

Oběti NATO v Afghánistánu k 8. srpnu 2011
Zdroj: ČT24

Podle údajů OSN bylo za prvních šest měsíců letošního roku zabito v Afghánistánu při incidentech spojených s ozbrojeným konfliktem v zemi 1 462 civilistů. Tři stovky rozzuřených Afghánců dnes vyšly do ulic v centrální provincii Ghazní s těly dvou mrtvých, kteří byli podle nich zabiti při útoku koaličních sil.