Jednotky NATO v Afghánistánu pomstily sestřelený vrtulník

Washington/Kábul - Mezinárodní jednotky v Afghánistánu zabily radikály z hnutí Tálibán, kteří o víkendu sestřelili vrtulník NATO a 38 lidí včetně 30 amerických elitních vojáků. Podle velitele zahraničních jednotek v Afghánistánu Johna Allena vystopovali spojenečtí vojáci skupinu ozbrojenců už v pondělí, když byli radikálové stále ještě na útěku po zničení vrtulníku. Letadla mezinárodní koalice poté radikály při náletu zabila.

Nezávisle na Allenovi informovaly o zabití radikálů i jednotky Severoatlantické aliance v Afghánistánu. Podle nich byl při útoku zabit vysoký představitel Tálibánu a další ozbrojenec, jehož výstřel z raketometu způsobil pád vrtulníku.

Při útoku afghánských povstalců na americký vrtulník CH-47 Chinook v sobotu zahynulo 38 lidí včetně 30 amerických vojáků. Pro koaliční jednotky to je nejhorší zaznamenaná ztráta při jednotlivém incidentu za posledních deset let.

V Afghánistánu zahynuli čtyři policisté pod palbou NATO

V Afghánistánu dnes propukly dvě přestřelky mezi jednotkami místní policie a vojáky NATO. V kandahárském okrese Argandháb na jihu země zahynuli čtyři policisté a čtyři další byli zraněni, z východoafghánského města Ghazní je hlášena čtvrthodinová přestřelka policie s polskými vojáky, která se obešla bez obětí na životech. Důvody obou incidentů se vyšetřují, střelba v Ghazní prý byla omylem.