Jižní Korea chce digitalizovat školy

Soul – Celkem nedávno ještě děti ve školách používaly plnící pera, učily se z papírových učebnic a poznámky si zapisovali do sešitů. S novými technologiemi se ale mění i způsob výuky. Jižní Korea chce jako první země na světě do roku 2015 plně digitalizovat školní učebny. Pokud vše půjde podle plánu, do čtyř let se všechny školou povinné děti v Jižní Koreji budou vzdělávat v plně digitalizovaném prostředí. Učebnice, sešity, tužky a pera tak skončí na smetišti dějin. Nahradí je tablety, laptopy nebo takzvané chytré mobilní telefony.

Státní rozpočet to sice přijde na víc než dvě miliardy dolarů, systém ale nabízí celou řadu výhod. Například to, že studenti nezameškají výuku ani tehdy, když budou muset pro nemoc zůstat doma. Jihokorejské ministerstvo školství svůj plán digitalizace momentálně testuje na více než sto školách v celé zemi. Mezi nimi je i základní škola v hlavním městě Soulu, kde studenti šesté třídy absolvují většinu výuky s pomocí laptopů a interaktivních multimediálních prezentací.

Dětem se nový styl učení líbí

„Je to fajn, můžeme pořád vyhledávat na internetu. Taky mě o hodně víc baví si věci rovnou vyzkoušet, než si jenom zapisovat. Připadá mi, že tištěné učebnice jsou zastaralé,“ vyjádřil se jeden ze školáků. Nestěžují si ani pedagogové. Nové učební pomůcky jim totiž výrazně usnadňují práci. „K výuce s digitalizovanými učebnicemi není potřeba sestavovat zvláštní osnovu. A když potřebuji nějaké materiály navíc, můžu si je hned vyhledat on-line, což je velice pohodlné,“ podotkl učitel Lee Gon-min.

Digitalizace školních učeben (zdroj: ČT24)

Program digitalizace učeben přijde jihokorejskou státní kasu na víc než dvě miliardy dolarů. Jde v něm o víc než jen o vybavení studentů digitalizovanými učebnicemi. Ministerstvo školství zároveň dává dohromady databázi učebního materiálu, která bude přístupná na internetu, takže pokud některý ze studentů nebude moci z jakéhokoli důvodu jít do školy, s pomocí internetu nic z výuky nezamešká. Úředníci na ministerstvu školství přiznávají, že jejich plán je ambiciózní. Jsou ale přesvědčeni, že v zemi, kde širokopásmové připojení na internet má už teď víc než 80 procent domácností, nejde o nesplnitelný cíl.

Plně digitalizovaný vzdělávací systém zatím nemá žádná země na světě. Jižní Korea může být první, kdo této mety dosáhne.