Buclatý oříšek zachraňuje životy somálským dětem

Nairobi/Mogadišo – Buclatý oříšek (Plumpy Nut) je často poslední záchranou pro tisícovky hladovějících dětí v Somálsku. Pastě Plumpy Nut se proto často přezdívá zázračný elixír. Její vyvinutí je přirovnáváno k penicilinu a všeobecně je jí připisována zásluha za to, že se sama postarala o snížení úmrtnosti na hladomor v Africe. Podle údajů OSN každých pět vteřin zemře hlady na světě jedno dítě. To je víc než na AIDS, tuberkulózu a malárii dohromady.

Plumpy Nut je balená v sáčcích o váze 92 gramů, které obsahují 500 kalorií a obsahují téměř dokonalé ingredience pro hladovějící lidské tělo: pastu z burských oříšků, sušené mléko, vitamíny a minerální látky. Jde o velký pokrok oproti způsobu, jakým se podvyživené děti léčily během posledního velkého hladomoru v Somálsku. Tehdy podstupovaly až měsíční léčbu v terapeutických vyživovacích střediscích s pomocí pečlivě ředěného a odměřovaného dětského sušeného mléka. Byl to náročný proces a navzdory němu příliš mnoho dětí umíralo.

S pastou Plumpy Nut, kterou v roce 1996 vytvořil pediatr André Briend a vyrábí ji francouzská společnost Nutriset, je výživa podvyživených dětí nepoměrně snazší. Děti ji mohou jíst doma, snížily se náklady, a co je možná pro malé děti nejdůležitější: výborně chutná. Koneckonců Briend se nechal inspirovat jinou lahodnou a dětmi oblíbenou pochoutkou - Nutellou.

Za použitelnou alternativu byly považovány vysoce kalorické čokoládové tyčinky - dokud nebyly vyzkoušeny v praxi ve východní Africe, kde v horku měkly a roztékaly se. Řešením se stala pasta. Snadno se skladuje a je bohatá na proteiny i energii. Proto se dá považovat za začátek vyživovací revoluce.