Londýn má pátou oběť, v ulicích je klid

Londýn - Nepokoje v Británii si připsaly další oběť. Přestože byl v ulicích Londýna už druhou noc klid, v nemocnici zemřel muž, který byl zraněn, když se v pondělí pokoušel uhasit požár založený výtržníky. Po 5 dnech nepokojů se stupňuje tlak na premiéra Davida Camerona kvůli jeho dřívějšímu rozhodnutí snížit v rámci úsporných opatření počty policistů.

Osmašedesátiletý muž vážně zraněný při pondělních nepokojích na západním předměstí Londýna dnes v noci v nemocnici zemřel a stal se tak pátou obětí srážek mezi davy mladých výtržníků a policií. Oznámila to londýnská policie, která smrt označila za vraždu a zahájila stíhání pachatele.

Jméno Richarda Manningtona Bowese se zřejmě zapíše do novodobé historie Anglie. Snažil se dostat pod kontrolu požár, který v ulici zůstal po řádění výtržníků. Ti ho ale mezitím zranili a Richard upadl do bezvědomí. 5 dní pak bojoval v nemocnici o život, zachránit se ho ale nepodařilo. V nemocnici byl vyhlášen za mrtvého kolem čtvrteční půlnoci.

V Londýně byl v noci klid, hlavně díky posíleným oddílům policie hlídkujícím v ulicích. Zatímco běžně bývá v noci v Londýně nasazeno do pochůzkové služby 2 500 policistů, v noci na dnešek jich bylo 16 000. „Londýn prožil druhou klidnou noc a já doufám a modlím se, aby to tak zůstalo,“ komentoval situaci zástupce velitele městské policie Steve Kavanagh.

Střety se nyní přesouvají na politickou půdu

Zatímco ulice utichají, ozývají se stále silnější výhrady směrem k premiérovi Davidu Cameronovi. Opozici se nelíbí jeho plán propouštět v řadách policie. S takovým krokem přišli konzervativci v rámci hlubokých škrtů ve veřejných výdajích. Opoziční Labour Party navíc vládu viní z toho, že právě škrty jsou příčinou nepokojů. Premiér Cameron oponuje, že za násilnostmi není chudoba, ale nezodpovědnost mladé generace.

  • David Cameron s britskými policisty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2782/278173.jpg
  • Britská policie autor: Anthony Devlin, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2785/278441.jpg
  • Zásah britské policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2782/278175.jpg
  • Nepokoje v Londýně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2781/278069.jpg

Proti Cameronovi se postavila i samotná policie

Britská vláda se dostala do střetu s policií. Podle premiéra Davida Camerona policie zpočátku špatně reagovala a nasadila do ulic málo policistů, kteří se drželi příliš zpátky. Tyto výtky příkře odmítl šéf policejní asociace Hugh Orde, který také zpochybnil chystané rozpočtové škrty v policejním sboru.

Cameron oznámil návrat z dovolené až poté, co v pondělí propukly nejhorší násilnosti v Londýně za posledních 30 let. Z mnoha stran byl za tento údajně opožděný návrat kritizován. V úterý pak oznámil, že v londýnských ulicích bude rozmístěn bezprecedentní počet 16 000 policistů. Do ulic Londýna se pak vrátil klid. Hugh Orde v televizním rozhovoru ve čtvrtek večer odmítl, že by tato změna taktiky souvisela se zásahem politiků. „Fakt, že se politici rozhodli vrátit z dovolené, nijak nesouvisí s taktikou, která se formovala,“ řekl Orde, jehož organizace zastupuje policejní velitele v Anglii. Orde také zpochybnil tvrzení ministryně vnitra Theresy Mayové, která oznámila, že ruší během nepokojů všechny dovolené policistů. Nemá k tomu naprosto žádnou pravomoc, řekl.

Policisté, kteří zůstali v anonymitě, byli vůči vládě ještě kritičtější. „Cameron útočí na policii, když se mu to hodí, aby zbavil viny sebe,“ řekl listu The Guardian nejmenovaný policejní velitel.

Orde také zdůraznil, že chystané rozpočtové škrty povedou nevyhnutelně k omezení počtu policistů. „Musíme si s vládou velmi upřímně pohovořit o tom, co přestaneme dělat, pokud máme udržet v klíčových oblastech služby na nynější úrovni,“ řekl. „Dvacetiprocentní škrty v nynějším rozpočtovém období povedou k omezení počtu policistů, to by se mělo jasně říci,“ prohlásil. Cameron ve čtvrtek v parlamentní debatě odmítl škrty zmírnit.

Soudy pracovaly 24 hodin denně

V policejních celách skončilo na 1 500 lidí. Kvůli tomuto vysokému číslu obviněných soudy nepřetržitě pracovaly i v nočních hodinách. Mají nelehkou situaci, protože mnoho vandalů, kteří v minulých dnech terorizovali řadu britských měst, skrývalo při rabování svůj obličej a jejich identifikace je obtížná.

Podle předběžných odhadů pojišťovacích společností škoda způsobená zuřivým davem překročila hranici 225 milionů eur (5,5 miliardy korun). Vláda oznámila založení zvláštního fondu ve výši 22 milionů eur, který má poskytnout pomoc poškozeným živnostníkům, jejichž obchody byly zničeny a vyloupeny.